aA
Daugiau kaip 1,1 mln. izraeliečių greitai galės, jeigu tik to norės, turėti Europos Sąjungos (ES) valstybės pasą.
Nors Izraelio narystė "prestižiškiausiame pasaulio klube", anot laikraščio "Maariv", yra tolimos perspektyvos reikalas, tačiau kas penktas Izraelio gyventojas, gegužės 1 dieną į ES įstojus aštuonioms Vidurio ir Rytų Europos valstybėms bei Kiprui ir Maltai, galės individualia tvarka prašyti ES paso, paaiškėjo per antradienį paskelbtą ES studiją.

Šiuo metu 6 proc. iš daugiau kaip 6 mln. izraeliečių jau turi kokios nors ES valstybės pasą. Dar 14 proc., arba apie 700 tūkst., gali teikti prašymus jį išduoti, nes patys arba jų tėvai yra kilę iš senųjų arba naujųjų ES narių.

Anot žiniasklaidos pranešimų, jau keli mėnesiai tūkstančiai izraeliečių šturmuoja atitinkamų valstybių ambasadas, siekdami gauti pasus. Žmonių antplūdis esąs "toks didelis, kad kai kurios ambasados paprasčiausiai neįstengia su juo susitvarkyti", rašo Izraelio laikraštis "Jediot Achronot". Prie Lenkijos, Vengrijos ir Čekijos ambasadų, šiais duomenimis, beveik visados yra nusidriekusios žmonių eilės.

Vien Lenkijos ambasada, pasak šaltinių, per savaitę gauna daugiau kaip 120 paklausimų. 2003 metais jai pateikta iš viso per 6 tūkst. prašymų dėl paso išdavimo. Anot vertinimų, Izraelyje gyvena apie 300 tūkst. žmonių, galinčių pretenduoti į Lenkijos pilietybę ir pasą.

Nepaisant vis pasitaikančios politinės įtampos, Izraelį ir ES jau daug metų sieja aktyvūs prekybos santykiai. 1995 metais abi šalys pasirašė Asociacijos sutartį, kuri įsigaliojo po penkerių metų. ES yra svarbiausia Izraelio prekybos partnerė: apie 40 proc. visų prekių jis importuoja iš ES ir eksportuoja į ją 30 proc. savo eksporto.

Tuo pat metu ES studija atskleidė nevienareikšmišką Izraelio požiūrį į Europą. Pagal tai, trims ketvirtadaliams izraeliečių atrodo, kad Artimųjų Rytų konflikte ES labiau gina palestiniečių interesus. Daugelis išgirdę žodį "Europa" vis dar prisimena šimtmečius trukusį žydų persekiojimą ir holokaustą.

Nepaisant to, Europos valstybės pasas daugeliui izraeliečių dėl nestabilios politinės padėties atrodo savotišku "draudimo polisu".

"Užsienio šalies pasas nepakenks, - sako 54 metų Mordechajus Gilas, pateikęs prašymą Lenkijos pasui gauti. - Aš myliu Izraelį, bet niekada nežinai, kas bus rytoj". Kiti tikisi, kad pasas supaprastins keliones į Europą ir JAV arba studijas. Izraeliečiai su ES valstybės pasu gali keliauti ir į tas valstybes, į kurias jie paprastai nėra įsileidžiami.

Tuo metu, kai Izraelis stato vakariniame Jordano krante daugiau kaip 600 kilometrų ilgio sieną, nemažai izraeliečių su tam tikru pavydu žvelgia į Europoje griaunamas sienas. Anot "Maariv" komentatoriaus: "Daug izraeliečių ilgesingai žvelgia į išsiplėtusią Europą ir norėtų kartu su visais linksmintis vakarėlyje".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.