aA
Ispanijos spauda antradienį pasveikino ministru pirmininku išrinkto Jose Luiso Rodriguezo Zapatero (Chosė Luiso Rodrigeso Sapatero) įsipareigojimus išvesti iš Irako 1 300 ispanų karių, tačiau paragino jį užtikrinti, kad toks žingsnis neatrodytų kaip kapituliacija prieš ekstremistinio tinklo "al Qaeda" šantažą.
Jose Luis Rodriguez Zapatero
Jose Luis Rodriguez Zapatero
© EPA-ELTA
J.L.R.Zapatero pirmadienį, praėjus dienai po jo Socialistų partijos (PSOE) pergalės plačiai nuskambėjusiuose visuotiniuose rinkimuose, prisiekė laikytis rinkimų pažado iki birželio 30 dienos išsiųsti karius namo, jei iki to laiko Irake nebus dislokuotos Jungtinių Tautų pajėgos. JAV prezidentas George`as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) iki birželio 30 dienos yra pažadėjęs perduoti valdžią laikinajai Irako vyriausybei.

"Pagal "blogio ašies" teoriją visi, nepalaikantys G.W.Busho, yra prieš jį arba už "al Qaeda". Tai... leistų daryti demagogišką išvadą, kad ispanai rinkimų metu nusprendė pasitraukti iš Irako ir melsti teroristų malonės, jog jie neberengtų išpuolių mūsų teritorijoje", - redakcijos skiltyje rašė centro kairiųjų dienraštis "El Pais".

"J.L.R.Zapatero turi... dėti dvigubai daugiau pastangų, kad užtikrintų, jog duotas tarptautinis įsipareigojimas kovoti su terorizmu ir demokratizuoti Iraką būtų nedviprasmiškai suprastas".

"Al-Qaeda" prisiėmė atsakomybę už kovo 11 dieną Madride nugriaudėjusius sprogimus, per kuriuos žuvo 200 žmonių ir 1 500 buvo sužeisti, tvirtindama, kad tai buvo kerštas už savo darbą baigusios dešiniojo sparno vyriausybės paramą JAV vadovaujamam karui Irake. Analitikai mano, kad ši tragedija ir vyriausybės elgesys jos metu prisidėjo prie dešiniųjų jėgų pralaimėjimo šiuose rinkimuose.

Ispanijoje, kurios dauguma gyventojų nepritarė buvusio premjero Jose Marios Aznaro (Chosė Marijos Asnaro) deklaruotai paramai Jungtinėms Valstijoms, ketinimus išvesti iš Irako ispanų karius šios šalies laikraščiai pasveikino beveik vienbalsiai.

Didžiausias Katalonijos laikraštis "El Periodico" perspėjo, kad J.M.Aznaras gali būti tik pirmoji "Irako karą supusio absurdo, melo ir barbariškumo" auka. Šis laikraštis prognozavo, kad ankščiau ar vėliau turės paaiškėti ir kitų šalių vyriausybių "karo, kuris niekada nebuvo teisėtas, triukai".

Netgi dešiniąsias jėgas palaikantis dienraštis "El Mundo" pareiškė "visiškai pritariąs" J.L.R.Zapatero pasižadėjimui atšaukti karius iš Irako ir atnaujinti šiltus Ispanijos santykius su tradicinėmis Europos sąjungininkėmis Prancūzija ir Vokietija, kurios aršiai priešinosi šiam kariniam konfliktui.

Naujojo premjero ketinimus kritikavo tik dešiniojo sparno laikraštis ABC, teigdamas, kad J.L.R.Zapatero turėjo palaukti, kol jam bus suteikti ministro pirmininko įgaliojimai ir tik tada paskelbti apie Ispanijos karių išvedimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.