aA
Trečiadienį vakare Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) nariai vienbalsiai nauju komiteto pirmininku išrinko socialdemokratą Gediminą Kirkilą. Pastarasis pažadėjo dėti visas pastangas, kiek nuo jo ir komiteto priklausys, kad būtų realizuoti Lietuvos užsienio politikos tikslai į NATO įstoti 2002 metais, o į Europos Sąjungą - 2004 metais.
Gediminas Kirkilas
© ELTA
Socialdemokratas URK pirmininko poste pakeitė atsistatydinusį liberalą Alvydą Medalinską. Už G.Kirkilo kandidatūrą balsavo visi dešimt posėdyje dalyvavusių narių, tačiau komiteto sprendimą dar turi patvirtinti Seimas.

G.Kirkilas buvo išrinktas URK pirmininku vos paskirtas į šį komitetą. Seimas trečiadienį neeiliniame posėdyje priėmė nutarimą, kuriuo pervedė G.Kirkilą iš Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto į URK.

Prieš Seimas padidino URK narių skaičių vienu nariu. Tai buvo padaryta siekiant užsitikrinti, kad naujoji Seimo socialdemokratų ir socialliberalų dauguma turėtų balsų persvarą URK.

Naujasis komiteto pirmininkas Lietuvos socialdemokratų partijoje užima pirmininko pavaduotojo postą ir iki šiol vadovavo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos Informacijos centrui. G.Kirkilas ir toliau ketina eiti socialdemokratų "propagandos ministro" pareigas.

Ketvirtadienį taip pat gali būti išrinkti nauji Aplinkos apsaugos, Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų, Socialinių reikalų ir darbo, Teisės ir teisėtvarkos, Biudžeto ir finansų bei Europos reikalų komitetų pirmininkai.

Šiems komitetams iki šiol pirmininkavo į opoziciją ketinantys pasitraukti liberalai. Komitetų pirmininkų keitimą inicijavo prieš kelias savaites susiformavusi naujoji Seimo socialdemokratų ir socialliberalų dauguma. Pastarieji iki tol buvo sudarę koaliciją su liberalais.

Į liberalų turėtas komitetų pirmininkų vietas pretenduoja socialdemokratai, tuo tarpu socialliberalai išlaikys turėtus postus. Iš viso Seime yra 13 komitetų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.