aA
Irako šiauriniame Mosulo mieste pirmadienį vėlai vakare partizanai nužudė keturis JAV pagalbos darbuotojus. Kovotojai vis dažniau rengia išpuolius prieš atstatymo darbuose dalyvaujančius žmones, siekdami pakenkti pastangoms atstatyti karo nuniokotą šalį.
Irako žemėlapis
Irako žemėlapis
Rytiniame Mosulo rajone nežinomi užpuolikai Kalašnikovo automatais apšaudė automobilį ir vietoje nukovė tris civilius amerikiečius bei sužeidė dar du. Irakiečių policijos pareigūnai sakė, kad žuvo dvi moterys ir viena nukentėjo.

Kiek vėliau JAV kariuomenė pranešė, kad pakeliui į Bagdado ligoninę mirė ir ketvirtas per užpuolimą sunkiai sužeistas amerikietis.

"Vienas iš sužeistųjų mirė maždaug 3 val. 30 min. (2 val. 30 min. Lietuvos laiku) kariniame lėktuve, kuriuo buvo skraidinamas iš JAV Armijos karo lauko ligoninės Mosule į ligoninę Bagdade", - rašoma antradienį paskelbtame kariuomenės pareiškime.

JAV kariuomenės pareigūnai sakė, kad šie penki asmenys dirbo "privačioje savanorių organizacijoje", kuri šiame rajone teikė skubią pagalbą vietos gyventojams.

Kovotojai jau surengė ne vieną išpuolį prieš civilius rangovus, dirbančius su JAV vadovaujama koalicija, nepaisant to, kad šalis jau pradeda gauti pinigus iš 18,4 mlrd. dolerių sumos, kurią JAV vyriausybė pasižadėjo skirti Irako rekonstrukcijai.

Tarptautinės Pietų baptistų misijos taryba savo tinklalapyje paskelbė pranešimą, kuriame nurodė, kad šio išpuolio aukomis tapo su jų misija susiję pagalbos darbuotojai.

"Per šią ataką žuvo 60 metų Larry T. Elliottas (Laris T.Eliotas) ir 58 metų Jean Dover Elliott (Džin Daver Eliot) iš Kerio miesto Šiaurės Karolinoje bei 38-erių Karen Denise Watson (Karen Denis Votson) iš Beikersfildo miesto Kalifornijoje.

Nuo 1978 metų Elliottai, kaip Tarptautinės misijos tarybos atstovai, dirbo Hondūre, o 2004 metų vasarį buvo pasiųsti į Artimuosius Rytus.

"K.D.Watson šioje taryboje dirbo nuo 2003-ųjų kovo", - teigiama pranešime.

Savo pranešime, paskelbtame dar prieš tai, kai buvo pranešta apie ketvirtojo amerikiečio mirtį, jie nurodė, kad per išpuolį dar nukentėjo 28 metų Davidas McDonnallas (Deividas Makdonalas) ir 26 metų Carrie Taylor McDonnall (Keri Teilor Makdonal) iš Rouleto miesto Teksase.

Irake nerimstant smurtui, prasidėjo nesutarimai dėl to, kokį vaidmenį Jungtinės Tautos (JT) turėtų atlikti formuojant naują laikinąją Irako vyriausybę, o tai gali gerokai apsunkinti JAV pastangas iki birželio 30 dienos perduoti valdžią į irakiečių rankas.

Irako laikinoji 25-ių narių Valdančioji taryba pirmadienį nepriėjo vieningos nuomonės, koks vaidmuo turėtų tekti JT formuojant laikinąją vyriausybę, kuri turi perimti valdžią iš koalicijos.

"Kai kurie nori mažesnio, kiti - didesnio vaidmens Jungtinėms Tautoms", - sakė JAV paskirtoje Irako valdančiojoje taryboje kurdams atstovaujantis Mahmudas Othmanas (Mahmudas Osmanas).

Pasak jo, nepalankiausiai į Jungtines Tautas žiūri Irako gyventojų daugumą sudarantys šiitai. Manau, jie nepatenkinti ataskaita, kurią parengė praėjusį mėnesį Irake apsilankiusi JT delegacija, sakė M.Othmanas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.