aA
Pietų Korėja, paaštrėjus ginčui dėl prieštaringai vertinamų japonų istorijos vadovėlių, ketvirtadienį sustabdė karinius kontaktus su Japonija. Gynybos ministerija paskelbė, kad Generalinio štabo viršininkas sustabdė savo vizitą į Japoniją, kuris turėjo įvykti vėliau šį mėnesį.
Ginklai
Ginklai
Pietų Korėja taip pat atsisakė išduoti leidimą dviem japonų karo laivams rugsėjo mėnesį atplaukti į Inčono uostą vakarų pakrantėje .

Tokių žingsnių imtasi Japonijai šią savaitę pareiškus, kad ji neatsižvelgs į Pietų Korėjos bei Kinijos reikalavimus ir netaisys aštuonių mokyklos vadovėlių, kuriuose esą teisinama bei pagražinama Japonijos karinė praeitis.

"Kol kas nebus jokių aukšto lygio karinių mainų tarp Pietų Korėjos ir Japonijos", - sakė korėjiečių ministerijos atstovas spaudai Yoon Won-Jae (Jun Vondžė).

Be to, Seulas atšaukė bendras laivyno pratybas su Japonija, kurios birželio mėnesį turėjo vykti prie Pietų Korėjos Čedžu salos, ir aukštų Japonijos gynybos pareigūnų vizitus į Seulą, turėjusius įvykti šį mėnesį.

Antipatiją japonams pajuto ne tik Pietų Korėja - prieš karo įvykius pagražinančius istorijos vadovėlius protestuoja ir komunistinė Šiaurės Korėja bei kitos Azijos valstybės.

1910-1945 metais Japonija buvo okupavusi ir brutaliai valdė Korėjos pusiasalį. Vyresnio amžiaus korėjiečių prisiminimai apie šį laikotarpį yra itin skausmingi.

Pietų Korėja pareikalavo padaryti 35, o Kinija - aštuonias vadovėlių pataisas, tačiau Japonijos vyriausybė šią savaitę informavo, kad bus padaryti tik du nedideli pataisymai, nes "aiškių klaidų" vadovėliuose nesą.

Tuo tarpu kitos Azijos valstybės mano, kad japonų istorijos vadovėliuose menkinami tokie įvykiai, kaip 1936-ųjų žudynės Nankine Kinijoje ir šimtų tūkstančių Azijos moterų, daugiausia korėjiečių, vertimas tenkinti japonų kareivių seksualinius poreikius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.