aA
Ketvirtadienį vakare visuomeninis forumas "Už gamtą" Raudonojoje aikštėje surengs akciją, protestuodami prieš įstatymų projektų, leidžiančių įvežti į šalį panaudotą branduolinį kurą (PBK), priėmimą.
Kremlius
Akcijoje dalyvaus Rusijos žalieji, Pasaulinio laukinės gamtos fondo, kitų visuomeninių organizacijų atstovai, kurie uždegs žvakutes, "gedėdami dėl priimto sprendimo ir protestuodami prieš mėginimus paversti Rusiją branduoliniu kapinynu".

Akcijos išvakarėse organizatoriai paragino tėvynainius taip pat ateiti į Raudonąją aikštę. Kreipimesi sakoma, kad maždaug 80 proc. Rusijos gyventojų nepritaria radioaktyvaus kuro įvežimu į šalį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pasirašė Valstybės Dūmos birželio 6 dieną patvirtintą federalinį įstatymą dėl Atominės energijos panaudojimo įstatymo papildymų, numatančių įvežti į šalį užsienyje panaudotą branduolinį, ir išleido įsaką sudaryti specialią komisiją šiai veiklai kontroliuoti.

Įstatymų projektus, kuriais remiantis leidžiama įvežti į Rusiją perdirti ir saugoti panaudotą branduolinį kurą, Valstybės Dūma svarstė nuo pernai metų gruodžio pabaigos ir galutinai patvirtino birželio 6 dieną. Per šį laiką kelis kartus buvo atlikta šių įstatymų projektų valstybinė ekologijos ekspertizė.

Rusijos atominės energijos ministerijos ekspertų vertinimu, per artimiausius 10 metų į Rusiją gali būti įvežta iki 20 tūkst. tonų panaudoto branduolinio kuro perdirbti ir laikinai saugoti. Pelnas iš to bus daugiau kaip 20 mlrd. dolerių, kurių 75 proc. bus panaudota radioaktyviosiomis medžiagomis užterštų šalies vietovių dezinfekcijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.