aA
JAV prezidentas Barackas Obama, kuris penktadienį netikėtai apsilankė Afganistane, pagyrė amerikiečius karius už jų pasiaukojimą ir "svarbią pažangą" per jau devynerius metus vykstantį karą, kuris tampa vis nepopuliaresnis tarp Amerikos žmonių.
Barackas Obama
Barackas Obama
© Reuters/Scanpix

Prezidentas keturias valandas praleido netoli Afganistano sostinės esančioje Bagramo oro pajėgų bazėje, tačiau dėl blogų orų atšaukė planuotą skrydį sraigtasparniu į Kabulą, kur ketino susitikti su Afganistano vadovu Hamidu Karzai. Abu lyderiai kalbėjosi tik telefonu.

B.Obama Afganistane lankėsi antrą kartą per savo kadenciją. Šis vizitas įvyko Baltiesiems rūmams ruošiantis gruodžio 13 dieną paskelbti peržiūrėtą Afganistano karo strategiją.

Tuo tarpu ketvirtadienį tinklalapio "WikiLeaks" paviešinti slapti JAV diplomatinio susirašinėjimo dokumentai rodo, kad Amerika susirūpinusi dėl H.Karzai gebėjimų ir jo šalyje išsikerojusios korupcijos.

Per 15 minučių trukusį abiejų lyderių pokalbį nebuvo aptarta nė viena iš šių temų, B.Obamos patarėjas Afganistano karo klausimams Douglasas Lute'as sakė atgal į JAV skrendančiame prezidento lėktuve buvusiems žurnalistams.

JAV prezidentas jaučia spaudimą pademonstruoti pažangą jau beveik dešimtmetį trunkančiame kare, nuo kurio daugelis pradeda pavargti. B.Obama sakė beveik 4 000 viename angare susirinkusių karių, kad jie įgyja pranašumą prieš sukilėlius.

"Šiandien galime didžiuotis, kad esama mažiau teritorijų, kurias kontroliuoja Talibanas", - B.Obama sakė kalboje, kurioje negailėjo pagyrimų kariams ir sunkios naštos prislėgtoms jų šeimoms.

"Mes sakėme, kad ketiname palaužti Talibano galią, jūs tai ir darote - jūs puolate, pavargę nuo žaidimo gynybą", - prezidentas sakė klausytojams, kurių dauguma buvo JAV kariai.

Tačiau kol kas Afganistaną apėmusi smurto banga neslūgsta, žuvusių užsieniečių karių skaičius šiemet buvo rekordinis. Nuo 2001 metų, kai buvo nuverstas Talibano režimas, šioje šalyje žuvo jau per 1 400 JAV karių, iš jų maždaug trečdalis - per pastaruosius metus.

Baltųjų rūmų pareigūnai pabrėžė, kad pagrindinis JAV prezidento kelionės į Afganistaną tikslas - aplankyti karius Padėkos dienos ir Kalėdų švenčių laikotarpiu, o ne aiškintis padėtį mūšio lauke prieš planuojamą paskelbti peržiūrėtą šio karo strategiją.

"Žinau, kad jums visiems nelengva būti toli nuo namų, ypač per šventes. Žinau, kaip sunku jūsų šeimoms, kai prie vakarienės stalo lieka laisva kėdė", - B.Obama sakė klausytojams po vizito pas sužeistus karius.

"Purpurinės širdies" medaliai

Bagramo ligoninėje B.Obama įteikė penkis "Purpurinės širdies" medalius, skiriamus per kovines operacijas sužeistiems kariams.

33 metų paramedikas ir gelbėjimo specialistas Jimmy Settle'as, kuris prieš dvi savaites buvo pašautas per vieną gelbėjimo operaciją, sakė, kad B.Obamos kalba ir viešnagė buvo įkvepiančios. Jis pridūrė, kad prezidento komentarai apie skausmą dėl negalėjimo būti su šeimomis per šventes buvo "taiklūs".

Kaip įprasta, dėl saugumo priežasčių apie šį B.Obamos vizitą iš anksto nebuvo skelbiama. Prezidentas slapta paliko Baltuosius rūmus ketvirtadienio vakarą ir išskrido į Afganistaną savo lėktuvu "Air Force One".

Tačiau galimybe pamatyti savo šalies vadovą džiaugėsi ne visi. Vienas JAV oro pajėgų kapitonas, nepanoręs atskleisti savo vardo, teigė būtų verčiau išsimiegojęs, užuot dalyvavęs naktį vykusiame susitikime su prezidentu. Kariškis taip pat nesutiko su planais pradėti išvesti užsienio pajėgas iš Afganistano jau nuo ateinančių metų.

B.Obama yra iškėlęs tikslą pradėti pajėgų išvedimą nuo 2011 metų vidurio, o JAV ir NATO pareigūnai sako siekiantys, kad visa atsakomybė už saugumą būtų perduota Afganistano pajėgoms iki 2014 metų, kaip pageidauja H.Karzai.

B.Obamą kritikuojantys respublikonai peikia šiuos planus, sakydami, kad jų viešinimas tik suteikia ryžto Talibanui.

JAV prezidentas per šį vizitą taip pat išklausė savo svarbių patarėjų ataskaitų apie pažangą šiame kare. Tarp jas pateikusių buvo Afganistane dislokuotų JAV ir NATO pajėgų vyriausiasis vadas generolas Davidas Petraeusas, JAV ambasadorius Afganistane Karlas Eikenberry ir specialiųjų pajėgų vadai.

Nors B.Obama planavo susitikti su H.Karzai, bet neturėjo jam jokių naujų žinių po jųdviejų neseniai buvusio pokalbio per Lisabonoje vykusį NATO viršūnių susitikimą, sakė Baltųjų rūmų padėjėjai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.