aA
Klaipėdos visuomenės sveikatos centro gydytoja higienistė Liuda Potapovienė LŽ teigė, jog net mažiausias kiekis nevalytų teršalų, patenkančių į marias, daro gamtai nepataisomą žalą. Tačiau kur kas didesnė grėsmė kyla žmonėms, karštu vasarišku oru mėgstantiems maudytis jūroje.
Jūra
Jūra
© "Lietuvos žinios"
Anot L.Potapovienės, vakar Visuomenės sveikatos centro specialistai rinko vandens mėginius iš visų Klaipėdos paplūdimių. Juos ištyrus bus nustatyta, ar smarkiai dėl vamzdyno avarijos buvo užterštos marios ir Baltijos jūra. Bakteriologinių ir cheminių tyrimų atsakymus ketinama paskelbti kitą savaitę. Iki tol specialistai nerekomenduoja maudytis jūroje ir lankytis paplūdimiuose.

Gydytoja LŽ pasakojo, jog visi Klaipėdos paplūdimiai (Melnragės, Girulių, Invalidų ir Smiltynės) yra tiriami kas dvi savaites. Naujausi tyrimų duomenys parodė, jog vanduo Baltijos jūroje ties pliažais nebuvo užterštas ir pavojaus žmonių sveikatai nekėlė, nes orai ir jūros vanduo buvo palyginti vėsūs.

Vakar visuose Klaipėdos paplūdimiuose gelbėtojai per garsiakalbius kas pusvalandį skelbė apie pavojų, tykantį besimaudančiųjų jūroje, dėl prieš dieną ištekėjusių nevalytų nuotėkų. Tačiau paplūdimiai, kaip visada karštą dieną, buvo nugulti poilsiautojų. Praėjusį savaitgalį oro temperatūrai pakilus iki 30 laipsnių karščio, vanduo jūroje atitinkamai atšilo.

Tokiais atvejais, specialistų teigimu, įvairios bakterijos vandenyje dauginasi geometrine progresija. Todėl gydytoja higienistė klaipėdiečius ir uostamiesčio svečius perspėjo nesimaudyti ne tik miesto paplūdimiuose, bet ir Smiltynėje, kur paprastai jūros vanduo visada būna vėsesnis ir, savaime suprantama, švaresnis.

Po vamzdyno avarijos jūros vanduo bus tiriamas ir Kuršių nerijos paplūdimiuose - Juodkrantėje, Preiloje, Pervalkoje bei Nidoje. Higienistai įspėja poilsiautojus, jog teršalai po kelių dienų pasieks ir Palangos paplūdimius, taigi žmonės raginami vengti maudynių jūroje.

Deja, vakar jūros ir saulės vonių ištroškę žmonės nepaisė specialistų nuogąstavimų ir aktyviai ilsėjosi visuose Klaipėdos miesto paplūdimiuose. Nors gelbėjimo stotyse plevėsavo juodos vėliavos įspėdamos apie didelį jūros bangavimą bei draudimą maudytis, suaugusieji, ypač vaikai, kaip užkerėti pliuškenosi vandeny.

Gelbėtojai teigė niekaip negalį įtikinti žmonių saugoti savo gyvybes ir sveikatą. Net nuolatiniai perspėjimai per garsiakalbius apie išsiliejusius į Kuršių marias prieš dieną teršalus dėl avarijos neatšaldė noro mėgautis bangų vėsa.