aA
Nuteistas už 1991 m. sausio 13-osios sąmokslą nuversti teisėtą Lietuvos valdžią Sovietų Sąjungos komunistų partijos veikėjas Juozas Jermalavičius dabar kali Vilniaus pirmojoje griežto režimo kolonijoje ir skaičiuoja dienas, likusias iki laisvės.
J.Jermalavičius
J.Jermalavičius
© "Lietuvos žinios"
Bausmės laikas - aštuoneri laisvės atėmimo metai - baigsis 2002-ųjų sausio 15 dieną. 1994 m. sausio 15 dieną - tai buvo šeštadienis - Lietuvos teisėtvarkos pareigūnai į Vilnių pristatė Lietuvoje uždraustosios LKP (SSKP) veikėjus Mykolą Burokevičių ir Juozą Jermalavičių, sulaikytus Baltarusijos sostinėje Minske.

Jie buvo sulaikyti išvakarėse, atvykę į Minską surengti kompartijos suvažiavimo bei organizuoti protesto mitingo prieš JAV prezidento Billo Clintono vizitą Minske. Sulaikytiems kompartijos vadovams buvo pareikšti kaltinimai valstybės išdavimu ir sąmokslo nuversti teisėtą valdžią organizavimu.

Sudėtinga Sausio 13-osios byla truko keletą metų, kol pagaliau 1999 m. Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį. Bylą sudarė 400 tomų. Šiemet vasario mėnesį J.Jermalavičius ir jo idėjiniai bei bylos bendražygiai M.Burokevičius ir J.Kuolelis iš Lukiškių buvo perkelti į Rasų gatvėje esantį kalėjimą.

Vakar susitikome su nuteistuoju J.Jermalavičiumi. Jis, žvalus ir pasitempęs, vilkėjo kostiumu, ryšėjo sodrios raudonos spalvos kaklaraištį.

Marksistas

- Šis susitikimas vyksta jūsų iniciatyva. Koks šio kvietimo tikslas?

- Norėčiau perduoti sąsiuvinį su savo parašytu straipsniu. Nemanau, kad jis bus išspausdintas, bet turėkite. Vėliau tegul žmonės nesako, kad buvo nutylima tiesa. Jame parašiau tai, ką išgyvenu vertindamas dabartinę Lietuvos padėtį. Dabar pasauliniu mastu vyksta griūtis, ir Lietuva - ne išimtis.

Veržiasi į Europos Sąjungą, o kas iš to? Neįmanoma sukurti Europos rinkos, nes didžiulės monopolijos išmelš turtą iš silpnųjų ir juos paliks skurde. Europos Sąjungos neįmanoma sukurti kapitalizmo sąlygomis. Mano straipsnis pavadintas "Kas vyksta dabartinėje Lietuvoje".