aA
Penktadienį premjeras Andrius Kubilius, viešėdamas Kaune, dar kartą patvirtino, kad atstatyti pensijas į prieškrizinį dydį nėra finansinių galimybių. Seimo opozicijos atstovų pareiškimus A. Kubilius pavadino "priešrinkiminiais ir populistiniais" bei vylėsi, kad Seimo nariai, balsuodami dėl pensijų didinimo, pasielgs atsakingai, atsižvelgdami į šalies finansinę situaciją.
A.Kubilius: nuo nestabilumo šalies finansuose skaudžiausiai nukentėtų patys pensininkai
Andrius Kubilius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Opozicija siūlo nuo 2011-ųjų pradžios vėl padidinti pensijas - atstatyti jas į 2009 metų lygį.

Jei sprendimas būtų priimtas, nuo kitų metų pensijos vėl turėtų būti padidintos, nors to nenumato nei 2011 metų "Sodros", nei valstybės biudžetų projektai.

"Jiems - pensininkams ir skurdžiausiai gyvenantiems - mes skiriame daugiausiai dėmesio ir mums jų labiausiai gaila, bet jie turėtų žinoti, kad jeigu mes nesuvaldytume finansų situacijos, jeigu kiltų koks nors nestabilumas šalies finansuose, kaip dabar matome Airijos ir Graikijos problemas, o mums tų problemų pavyko išvengti, tai dėl to skaudžiausiai nukentėtų tie patys pensininkai ir kiti mažas pajamas gaunantys gyventojai. Ir nukentėtų gerokai daugiau, nei jiems dabar tenka kentėti dėl to, kad sumažinome pensijas vidutiniškai 5 proc. Daugiau mažinome tiems, kurie gauna didesnes pajamas. Pavyzdžiui mano atlyginimas per šiuos metus, per praėjusius metus sumažėjo daugiau nei 40 proc." - kalbėjo premjeras.

A. Kubilius pripažino, kad Lietuvos ekonomikoje "matoma labai neblogų atsigavimo požymių, bet šalies finansuose dar pakankamai ilgai jausis įtampa".

"Vis dar mokesčių mokėtojų sumokamos pajamos į šalies biudžetą yra gerokai mažesnės negu iš biudžeto mes turime daryti išlaidų tiems patiems atlyginimams arba pensijoms. Noriu priminti, kad šiais metais skirtumas tarp pajamų ir išlaidų yra 8 milijardai Lt, kitais metais mes planuojame, kad skirtumas bus 6 milijardai Lt. Konstitucinis teismas yra labai aiškiai pasakęs - jeigu šalies biudžete nėra pakankamai pinigų atstatyti sumažintoms išlaidoms, taip pat ir pensijoms, tai to ir negalima daryti", - sakė A. Kubilius.

Premjeras taip pat negailėjo kritikos Seimo opozicijos atstovams, kurie, jo teigimu, elgiasi populistiškai. Taip pat A. Kubilius vylėsi, kad svarstant pensijų klausimą Seimo nariai elgsis atsakingai bei neleis "finansuose įsivyrauti chaosui".

"Tos diskusijos šiek tiek priešrinkiminės, šiek tiek populistinės. Mes matome opozicijos tokias populizmo bangas - Seimą paleist, Seimą sumažint, staiga padidinti pensijas nenurodant, iš kur paimti reikiamus 600 mln. Lt. Viskas tai suprantama, bet aš tikiu, kad Seimui užteks atsakomybės suvokiant visas problemas ir pensininkų rūpesčius vis tik neleisti įsivyrauti chaosui ir populizmui, kuris 2007-2008 metais buvo labai paplitęs ir tai atvedė tikrai į skausmingesnę krizę nei pavyzdžiui kaimyninėje Estijoje", - sakė premjeras.

DELFI primena, kad 2009 metų pabaigoje Seimas nusprendė, kad sumažintos pensijos ir kitos socialinės išmokos bus mokamos iki 2011-ųjų pabaigos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.