aA
Konstitucinis Teismas (KT) antradienį atmetė prezidento Rolando Pakso advokatų reikalavimą nušalinti visus KT teisėjus, kaip nepagrįstą. Prezidento advokatai Gediminas Baublys, Evaldas Rapolas ir Kęstutis Švirinas prašė nušalinti teisėjus, motyvuodami, kad Konstitucinis Teismas anksčiau viename savo pranešimų spaudai esą pareiškė išankstinę nuostatą, kaip išspręsti bylą.
Rolando Pakso advokatai
Rolando Pakso advokatai
© ELTA
Konstitucinis Teismas nustatė, kad jo nutarimas, sprendimas arba viešas pranešimas negali būti vertinamas kaip viešas pareiškimas, kaip turi būti išspręsta byla, ir atmetė advokatų prašymą.

Sausio penktą dieną KT išplatino pareiškimą, kuriuo reagavo į kelissyk anksčiau išsakytas R.Pakso pastabas apie KT sprendimą pripažinti prieštaraujančiu Konstitucijai prezidento dekretą dėl Lietuvos pilietybės suteikimo savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui.

Prezidentas teigė, jog šiame Konstitucinio Teismo nutarime "politika nusvėrė teisę", KT nutarimą vadino dokumentu su politiniu atspalviu. Savo pareiškimu KT tuomet priminė R.Paksui valstybės pareigūnų pareigą gerbti ir besąlygiškai vykdyti šio teismo sprendimus.

Prezidento Rolando Pakso advokatų siūlymą nušalinti visus Konstitucinio Teismo teisėjus Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas vertina kaip advokatų neprofesionalumą.

"Taip būtų paralyžiuotas Konstitucinis Teismas, apskritai visas valstybės gyvenimas. Matyt, ir toliau būtent toks tikslas yra įgyvendinamas. Jei būtų nušalinti visi Konstitucinio Teismo nariai, apskritai apkalta tampa nebeįmanoma, tada nėra kam pateikti išvados", - antradienį žurnalistams kalbėjo A. Paulauskas.

Seimui Konstitucinio Teismo posėdyje atstovaujantis parlamentaras Julius Sabatauskas įvertino šį advokatų žingsnį kaip Konstitucija ir įstatymais nepagrįstą bandymą suvesti bylos nagrinėjimą į aklavietę.

"Konstitucinis Teismas yra vienintelė Konstitucijoje numatyta institucija, kuri sprendžia konstitucinius ginčus tarp institucijų. Nušalinimo pareiškimą visam Konstituciniam Teismui vertinčiau kaip bandymą įvelti į teisinę aklavietę - ne pagal Konstituciją ir įstatymus", - tvirtino J. Sabatauskas.

KT teisėjai posėdyje antradienį taip pat atmetė kaip nepagrįstą ir prezidento advokatų prašymą nušalinti KT pirmininką Egidijų Kūrį. Prezidento advokatai nušalinimo reikalavimą grindė žiniasklaidos pranešimais apie E.Kūrio bendravimą su apkaltos jų klientui iniciatoriais.

Pagal įstatymą, Konstitucinio Teismo teisėjas nusišalina ar gali būti nušalintas nuo bylos nagrinėjimo, jeigu jis yra dalyvaujančių byloje asmenų giminaitis, kai svarstomi paklausimai personaliniais klausimais, arba kai jis yra viešai pareiškęs, kaip turi būti išspręsta Teisme nagrinėjama byla.

Vienas iš prezidento advokatų G.Baublys žurnalistams neigė, kad prašymais nušalinti KT pirmininką, o po to - ir visus KT teisėjus siekia vilkinti procesą.

"Labai keista pozicija būtų vertinant tai, kaip proceso vilkinimą", - aiškino G.Baublys, remdamasis "raštu pateikta argumentacija".

KT nutarimai yra galutiniai ir neskundžiami, tačiau G.Baubliui, kaip ir jo klientui R.Paksui, atrodo, kad prezidentas gali komentuoti šio teismo nutarimus.

"Mes gyvename laisvoje valstybėje, niekam nedraudžiama komentuoti. Prezidentas yra politikas, politiko pareiga yra kritikuoti", - aiškino G.Baublys.

Konstitucinis Teismas antradienį pradėjo nagrinėti Seimo paklausimą, ar prezidento R.Pakso kai kurie konkretūs veiksmai prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui - Konstitucijai.

Seimo Specialiosios tyrimo komisijos išvadose R.Paksas kaltinamas šešiais atvejais pažeidęs Konstituciją ir prezidento priesaiką. Nuo Konstitucinio Teismo išvados priklausys apkaltos prezidentui rezultatas, dėl kurios parlamentarai planuoja balsuoti balandį.

Prezidentas R.Paksas, antradienį spaudos konferencijoje paklaustas, kaip vertina savo advokatų bandymus nušalinti visą KT, teigė, kad advokatai dirba savo darbą ir jis į "detales" nesikiša.

Prezidentas išsisuko nuo atsakymo į klausimą, ar pasitiki KT ir jo teisėjais, sakydamas žinąs, kad KT nutarimai ir sprendimai yra galutiniai ir neginčijami.

"Bet kiekvienas pilietis laisvoje demokratinėje šalyje, Lietuvoje gali turėti savo nuomonę apie Konstitucinio Teismo nutarimus ir gali komentuoti".

R.Paksas yra sukritikavęs KT nutarimą, pripažinusį prezidento dekretą, kuriuo Lietuvos pilietybė suteikta verslininkui Jurijui Borisovui, antikonstituciniu. Tuo jis sukėlė teisininkų ir politikų pasipiktinimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.