aA
Šiaurės Europoje ir toliau sninga bei šąla. Prognozuojama, kad šalti orai išsilaikys ir savaitgalį, skelbia BBC. Pranešama, kad nuo šalčio arba per avarijas, kilusias dėl blogo oro, mirė 28 žmonės.
Šalčiai Europoje kelia chaosą: vokiečiams teko nakvoti traukiniuose
© Reuters/Scanpix

Dėl sniego pūgų buvo uždaryti keliai, geležinkeliai ir oro uostai.
Balkanų regione – Albanijoje, Bosnijoje, Serbijoje ir Juodkalnijoje – kilus potvyniams, daugiau nei tūkstantis žmonių buvo evakuota, o keliuose regionuose paskelbta nepaprastoji padėtis.

Lenkijoje per pastarąsias kelias dienas temperatūra nukrito iki minus 33 laipsnių Celsijaus.

Lenkijos policija pranešė, kad nuo šalčio šalyje mirė 18 žmonių, dauguma iš jų – benamiai, kurie šildėsi lauke gerdami alkoholį.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Maskvoje mirtinai sušalo trys žmonės.
Vokietijoje dėl blogų oro sąlygų mirė du žmonės, vienas iš jų – 73 m. Žemutinės Saksonijos gyventojas, kurį pervažiavo traukinys, kai jis bandė valyti sniegą.

Tūkstančiai žmonių Vokietijoje buvo priversti nakvoti greituosiuose tarpmiestiniuose traukiniuose, nes dėl pūgos sustojo jų eismas.

Berlyne nuspręsta visą parą palikti atidarytas metro stotis, sriubos virtuves ir šildomus autobusus, kad miesto benamiai turėtų kur prisiglausti.

Buvo atšaukta daug tarptautinių skrydžių, keli dideli oro uostai buvo uždaryti. Daugybė skrydžių atšaukta Londono Hitrou, Paryžiaus Šarlio de Golio, Amsterdamo Šipolio, Berlyno Tegelio ir Diuseldorfo oro uostai.

Londono Gatviko oro uostas, kuris buvo uždarytas dviem dienoms, penktadienį jau buvo atidarytas, tačiau keleiviai buvo įspėti, kad skrydžiai gali būti atidėti arba vėluoti. Londono Sičio oro uostas ir Edinburgo oro uostas Škotijoje taip pat buvo uždaryti.

Greitųjų traukinių kompanija „Eurostar“ pranešė, kad iki sekmadienio kursuos labai mažai traukinių, o bilietai nebus parduodami iki pirmadienio.

Atšiaurų orą Šiaurės Europoje sąlygojo iš Sibiro atslinkęs šalto oro frontas.

Daugumoje didžiųjų miestų temperatūra vidutiniškai 5–10 laipsnių žemesnė, nei norma.

Vokietijoje šalčiai nusinešė pirmąją gyvybę

Vokietiją apėmusi šalčio banga jau nusinešė aukų - policija penktadienį pranešė, kad šalies rytuose mirtinai sušalo vienas 62 metų vyras rytuose, o dėl smarkaus snygio įvyko daug eismo įvykių.

Pasak pareigūnų, sušalusio vyro lavonas ketvirtadienį rastas netoli Leipcigo esančiame Kverfurto mieste prie banko pastato.

Šalyje gausiai pasnigus keliai tapo slidūs, todėl įvyko kelios didelės avarijos. Trečiadienį vienas sunkvežimio vairuotojas žuvo, jo mašinai susidūrus su greituoju traukiniu.

Tuo tarpu Frankfurto oro uoste, kuris yra trečias judriausias Europoje, dėl kitose šalyse susiklosčiusių nepalankių meteorologinių sąlygų buvo atšaukti 44 iš 1 365 planuotų skrydžių, nurodė oro uosto atstovas.

Lenkijoje praeitą naktį mirtinai sušalo 12 žmonių

 Lenkijoje praeitą naktį mirtinai sušalo 12 žmonių, penktadienį pranešė VRM atstovė spaudai.

Per pastarąsias tris dienas paspaudę smarkūs šalčiai Lenkijoje iš viso nusinešė jau 30 gyvybių.

Tuo tarpu pietiniame Čenstakavos mieste penktadienio rytą apie 150 tūkst. gyventojų liko be centrinio šildymo, nors pareigūnai pranešė mėginantys sutaisyti gedimą.

Kiekvieną žiemą Lenkijoje dėl atšiaurių orų žūsta dešimtys žmonių - daugiausiai benamių ir apsvaigusių nuo alkoholio.

Gausiai iškritęs sniegas ir šalčiai sukėlė transporto chaosą daugelyje šiaurinių Europos šalių. Buvo uždaryti kai kurie oro uostai, taip pat smarkiai sutrikdytas susisiekimas keliais ir geležinkeliais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.