Tyrėjai Floridoje (JAV) ir Šri Lankoje studijavo šios medžiagos poveikį baltųjų ibisų mitybai ir tokiu būdu išsiaiškino, kodėl mažėja jų populiacija.

Pasirodo, kuo didesnė gyvsidabrio dozė šių paukščių maiste, tuo didesnė tikimybė, kad ibiso patinas poruosis su kitu patinu.

Studijai vadovavęs dr. Peteris Frederickas iš Floridos universiteto sako: „Mes žinojome, kad gyvsidabris gali prislopinti jų testosterono lygį, tačiau tokių rezultatų nesitikėjome“.

„Pastebime labai didelius reprodukcijos poveikius dėl labai mažos gyvsidabrio koncentracijos, todėl tam turėtume skirti kur kas daugiau dėmesio“.

Komanda lesino paukščius maisto granulėmis, kuriose buvo tokios gyvsidabrio koncentracijos, kokių galima aptikti krevetėse ar vėžiuose. Šie gyviai yra vienas pagrindinių ibisų mitybos elementų.

Didesnes gyvsidabrio dozes gavę patinai gerokai mažiau stengėsi demonstruotis, todėl patelės juos paprastai ignoruodavo.

Pelkynai, tokie kaip Floridos „Everglades“ parkas, yra šių paukščių gyvenamoji vieta. Dažniausiai pelkės labai greitai užsikrečia gyvsidabriu, kuris ten patenka iš anglių deginimo atliekų, kitų šiukšlių bei nuotėkų iš kasyklų.

Mokslininkų ataskaita rodo, kad pelkynų paukščiai yra ypač paveikiami gyvsidabriu.

Laukinės gyvūnijos tyrėjas Gary Heinzas iš JAV Geologinių tyrimų tarnybos sako: „Jis (gyvsidabris) negali būti išskaidytas, nebent perkeltas kur kitur arba transformuotas į kitą chemikalą“.

„Ir bet koks poveikis, galintis sumažinti rūšies produktyvumą, gali būti kenksmingas gamtai“, – pastebėjo jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)