aA
Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovas Mohammedas ElBaradei (Mohamedas ElBaradėjus) pirmadienį pranešė kalbėjęsis su Irano valdžia, kuri pažadėjo leisti agentūros ekspertams nuo kovo 27 dienos atnaujinti inspekcijas šalyje.
Mohammedas ElBaradei
Mohammedas ElBaradei
© AFP/Scanpix
"Irano valdžia man pranešė naują datą, kada inspektoriai galės atvykti į šalį, ir tai bus kovo 27 diena, - sakė M.ElBaradei. - Nors mes apgailestaujame dėl tokio delsimo, tačiau naujai paskelbta data vis dar sutampa su mūsų ginkluotės inspekcijų grafiku".

TATENA valdytojų taryba šeštadienį priėmė rezoliuciją, smerkiančią Iraną dėl nuslėptos branduolinės veiklos. Penktadienį norėdamas pademonstruoti savo nepasitenkinimą rezoliucijos projektu Iranas sustabdė JT inspektorių darbą šalyje.

Su keturių dienų oficialiu vizitu į JAV atvykęs M.ElBaradei žurnalistams sakė, jog Iranui būtų naudinga laikytis visiško skaidrumo politikos.

Vašingtonas kaltina Iraną, jog jo branduolinė programa skirta branduolinio ginklo gamybai, tačiau Teheranas šiuos kaltinimus neigia ir sako, kad atominė energija jam reikalinga šalies elektros poreikiams tenkinti.

"Iranas akivaizdžiai turėtų būti suinteresuotas visapusiškai bendradarbiauti su TATENA ir imtis veiksnaus bendradarbiavimo politikos, kad TATENA galėtų kuo greičiau rasti atsakymus į visus iškilusius klausimus", - sakė M.ElBaradei.

Pasak agentūros atstovės spaudai, nuo kovo 27 dienos agentūra dar turės pakankamai laiko pasiruošti kitam TATENA valdytojų tarybos susirinkimui, kuris įvyks birželio mėnesį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.