aA
Kad ir kaip priešinosi kairiųjų atėjimui Prezidentūra, kad ir kaip negatyviai į socialdemokratus žvelgė žiniasklaida, 12-oji kairiųjų Vyriausybė sudaryta. Didybės manijos apsėsti liberalai, nesugebėję susitarti su ideologinių nuostatų neturinčiais socialliberalais, liko tūnoti gūdžioje opozicijoje. Seimas tvirtina Vyriausybės veiklos programą.
Vis dėlto, kaip paaiškėjo pavarčius naujosios Vyriausybės “stalo knyga” turėsiančią tapti veiklos programą, kairieji atsisakė svaičiojimo, kuris buvo užkoduotas Socialdemokratų alternatyvioje Vyriausybės veiklos programoje.

Priešingai, ekonomistai pastebi, kad ekskomunistu pravardžiuojamo premjero Algirdo Brazausko kabinetas iš esmės tęs rinkėjams duotus Naujosios politikos pažadus. Kad ir kaip būtų keista ir net juokinga, vienas Liberalų sąjungos vadovų Rolandas Paksas nebe pagrindo kaltina kairiuosius “plagiatu”.

A.Brazausko Vyriausybės veiklos programoje iš tikrųjų numatyta tęsti R.Pakso pradėtą mokesčių reformą ir laikytis dar konservatoriaus Andriaus Kubiliaus užsibrėžtos fiskalinės politikos tvarkos. O ir euroatlantinės integracijos uždaviniai nesikeisiantys. Šitai kalba tiek Vyriausybės veiklos programa, tiek pats premjeras, vykstantis į Briuselį įrodinėti, kad naujoji Vyriausybė išlaikys ankstesniųjų kursą. Žinoma, tai paaiškės jau netrukus, tačiau R.Paksas piktinasi. Girdi, jei naujoji socialliberalų ir socialdemokratų valdančioji dauguma vykdys Naujosios politikos uždavinius, tai kam reikėjo socialliberalams ardyti koaliciją su liberalais ir keisti premjerą.

“Veido” užsakymu viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų studija “Spinter” šių metų liepos 5-10 d. 500 penkių didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų teiravosi, kaip jie vertina socialliberalų iniciatyvą, praėjus vos pusmečiui nuo koalicijos su liberalais sudarymo, keisti partnerius.

Be to, klausta, ar piliečiai balsuotų už Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderį Artūrą Paulauską, laikomą kairiųjų kandidatu artėjančiuose prezidento rinkimuose.

Pasirodo, tik apie trečdalį Lietuvos gyventojų mano, kad socialliberalai, sudarę naują koaliciją su socialdemokratais, pasielgė valstybiškai.

Tuo tarpu du trečdaliai respondentų įsitikinę, kad socialliberalai, suardę centro dešiniąją koaliciją su liberalais ir perbėgę pas kairiuosius, pasielgė nemotyvuotai. Daugumos gyventojų vertinimas šiuo atveju nepalankus socialliberalams. Ypač negatyviai socialliberalų politinės išdavystės atžvilgiu nusiteikęs jaunimas, aukštesnio išsimokslinimo piliečiai bei sostinės gyventojai.

Socialliberalų blaškymasis, matyt, ženkliai lėmė ir tai, kad maždaug pusė respondentų, jei prezidento rinkimai būtų vykę praėjusį sekmadienį, būtų nebalsavę už Naujosios sąjungos lyderį A.Paulauską. Už jį praėjusį savaitgalį savo balsus būtų atidavę tik 16,3 proc. respondentų. Tiesa, beveik 38 proc. piliečių vis dar blaškosi ir nežino, kaip elgtųsi per prezidento rinkimus - balsuotų už būsimą kairiųjų kandidatą A.Paulauską ar ne.

Kaip Jūs vertinate socialliberalų sprendimą iškeisti koalicijos partnerius liberalus į socialdemokratus? (proc.)

Palankiai	12,2
Greičiau palankiai	19,1
Greičiau nepalankiai	17,7
Nepalankiai	22,5
Neturi nuomonės	28,5

Ar Jūs per prezidento rinkimus balsuotumėte už A.Paulausko kandidatūrą? (proc.)

Taip	16,3
Ne	45,8
Nežino/neapsisprendęs	37,9