aA
Panevėžio rajono taryboje – kriminalas. Posėdžiuose solidarumą demonstruojantys „valstiečiai“ Petras Nevulis ir Vitalija Kuliešienė per teisėtvarkininkus bando išsiaiškinti, kuris kuriam skolingas kelias dešimtis tūkstančių litų.
Vitalija Kuliešienė
Vitalija Kuliešienė
© "Sekundė"

Ar gali rajono reikalus tvarkyti žmonės, bandantys pergudrauti net savo partijos bendražygius? Pasirodo, gali. Panevėžio rajono Tarybos nariai – vegetuojančio „Šilauogės“ kooperatyvo vadovas valstietis liaudininkas Petras Nevulis ir tos pačios partijos atstovė Dembavos medelyno direktorė Vitalija Kuliešienė – demonstruoja politinį solidarumą, o policijos pareigūnai, prokurorai ir advokatai narplioja mįslę, kuris kurį apgavo. Ar Dembavos medelynas ūkininkus vienijančiam kooperatyvui piktybiškai nesumokėjo kelių dešimčių tūkstančių litų skolos už uogoms ir vaisiams laikyti skirtų konteinerių nuomą, ar „Šilauogė“ reikalauja, kas jai nepriklauso?

Išsinuomojo, bet nemokėjo

Dėl 32 konteinerių nuomos tuometis „Šilauogės“ direktorius Virginijus Stakniūnas ir Dembavos medelyno vadovė V.Kuliešienė rankomis sukirto ir sutartį pasirašė dar 2007-ųjų spalį. Abi šalys sutarė, kad už vieno konteinerio nuomą kas mėnesį medelynas kooperatyvui mokės 13 litų bei pridėtinės vertės mokestį. 


Verslo sandėrį sudariusios įmonės pradžioje civilizuotai laikėsi įsipareigojimų. Tačiau ilgainiui mokėjimas už konteinerius nutrūko. Iš verslo partnerio „Šilauogė“ pinigų laukė net porą metų, kol skola perkopė 20 tūkst. litų. Trūkus kantrybei 2009-aisiais V.Stakniūnas surašė gražų prašymą Dembavos medelynui grąžinti tai, kas priklauso.

V.Kuliešienės atsakymas pribloškė tuometį kooperatyvo vadovą.

Medelyno direktorė pareiškė neturinti, ką grąžinti. Mat, anot jos, nors buvo sudaryta nuomos sutartis, Dembavos medelynas iš „Šilauogės“, pasirodo, jokių konteinerių nenuomojo. To įrodymas – nepasirašytas perdavimo-priėmimo aktas. Kitaip tariant, pati „Šilauogė“ ieško, ko nepametusi.
Teisinėje praktikoje parašas – galingiausias ginklas. Net eiliniam žmogeliui turėtų būti aišku, kad paskolintą turtą atgauti maža vilčių neturint skolininko suraityto parašo. 


Kodėl „Šilauogė“ neapsidraudė Dembavos medelynui išnuomodama keliasdešimt konteinerių, kurių vieno kaina siekia beveik 150 litų, lieka mįsle. Galbūt tokį pasitikėjimą lėmė partiškumas: kooperatyvo valdybai priklausantį P.Nevulį ir V.Kuliešienę vienija ne tik Valstiečių liaudininkų sąjunga, bet ir darbas rajono Taryboje. 


Nepaisydamas kooperatyvo nario ir medelyno vadovės kolegiškų santykių, V.Stakniūnas ryžosi išsireikalauti skolą. Direktorius kreipėsi į antstolį prašydamas, kad šis konstatuotų faktines aplinkybes, tai yra pats patikrintų, turi medelynas ar ne kooperatyvo konteinerius.
Tačiau į V.Kuliešienės valdas net antstoliui prasibrauti nepavyko. Pareigūnas buvo išvytas taip ir neapžiūrėjęs įmonės teritorijos.

Bylos nutraukiamos

Net ir su antstoliu likęs už medelyno vartų V.Stakniūnas nenuleido rankų. Keliasdešimt ūkininkų tuomet vienijusio kooperatyvo interesus direktorius ryžosi ginti per prokurorus. Panevėžio apylinkės prokuratūroje šių metų pradžioje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl svetimo turto pasisavinimo. Rajono policijos pareigūnai, atlikę kratą medelyne, paslaptinguosius konteinerius vis dėlto surado. Rodos, įrodymai, kad Tarybos narė melavo, jau buvo ranka pasiekiami. 


Tačiau balandį tyrimas staiga buvo nutrauktas nesant nusikaltimo sudėties.
Prokuratūra patikėjo V.Kuliešienės paaiškinimais, kad medelyne pareigūnų rasti vadinamieji konteineriai iš tiesų tėra metaliniai stelažai. 


Netrukus iš „Šilauogės“ direktoriaus pareigų buvo atleistas V.Stakniūnas. Prie kooperatyvo vairo stojo „valstietis“ P.Nevulis. 


Kuriam laikui tarp „Šilauogės“ ir medelyno įsivyravo tyla. Tačiau neseniai kooperatyvo iniciatyva konteinerių byla buvo atjauninta. Ūkininkams ir vėl teko nuryti karčią piliulę – byla antrąkart nutraukta. Pasak Apylinkės prokuroro Giedriaus Jasulaičio, nusikaltimo sudėties, kad būtų pagrindo kelti baudžiamąją bylą, nerasta, todėl šalims pasiūlyta ginčą spręsti civiline tvarka.

Nukentėjo per savo atkaklumą

V.Stakniūnas neslepia abejonių, kad „Šilauogei“ pavyks atsiimti pinigus iš medelyno. Buvęs direktorius skaičiuoja, kad V.Kuliešienės vadovaujamos įmonės skola šiuo metu P.Nevulio valdomam kooperatyvui jau turėtų siekti apie 40 tūkst. litų. 


V.Stakniūnas įtaria, kad pats direktoriaus pareigų neteko dėl savo atkaklumo bandant išsireikalauti pinigus iš Dembavos medelyno. 


„Negaliu teigti, kad pats pasitraukiau iš pareigų, bet taip pat negaliu tvirtinti, kad išėjau ne savo noru. Man buvo daromas labai didelis spaudimas, „Šilauogės“ valdžios buvau apkaltintas, kad netinkamai pasielgiau, kam užvedžiau bylą dėl skolos išieškojimo. O kai ne be jų pagalbos pasitraukiau iš pareigų, pats kooperatyvas vėl ėmėsi kapstytis dėl tos skolos, bet nieko gero ir jam neišeina“, – teigė V.Stakniūnas. 


Trauktis savo noru direktorius ryžosi po to, kai aštuonis mėnesius išdirbo be atlyginimo. Vyras pinigus atgavo tą pačią dieną, kai atsisveikino su kooperatyvu.

Mato žaidimus

Buvęs direktorius pamena, kad Dembavos medelynas iš pradžių iš kooperatyvo nuomojo tik 20 konteinerių, tačiau šie įmonei taip patikę, kad nusprendė išsinuomoti dar dvylika.
V.Stakniūną piktina ir juoką kelia medelyno atstovų aiškinimai tyrėjams, neva įmonės teritorijoje pareigūnų rasti konteineriai tėra stelažai. 


„Kai aš policijoje pasiskaičiau jų paaiškinimus, pakraupau. Konteineriai ar stelažai tėra žodžių žaismas. Juk prie bylos pridėtose nuotraukose matyti, kaip atrodo „Šilauogės“ pirkti konteineriai ir kokius rado medelyne. Vadinkim juos kaip norim – dėžėmis, stelažais ar konteineriais, bet daiktas vis tiek tas pats. Kam čia dar reikia žaisti tokius žaidimus“, – V.Kuliešienės parodymais stebėjosi V.Stakniūnas.


Buvęs „Šilauogės“ vadovas netiki, kad kooperatyvui pavyks teisiškai įrodyti savo tiesą.
„Kas storesnis, tas ir laimi. „Šilauogė“ vegetuoja, pinigų neturi, o Dembavos medelynas gerai gyvena. Man už pilvo susiėmus norisi juoktis, kokia yra teisėsauga ir kokia kooperatyvo valdyba. Aš su V.Kuliešiene aiškinausi santykius per teisininkus ir bandžiau pinigus kooperatyvui atgauti, o tuo metu valdybos nariai man už nugaros su ja telefonu bendraudavo. Gali atsitikti taip, kad V.Kuliešienė su vienu žmogumi atsiskaitys, ir visas tas reikalas užsibaigs“, – prielaidą daro V.Stakniūnas.


Apie miglotą konteinerių nuomos istoriją su žurnalistais kalbėti vengia abi jos pusės. „Mes išspręsime tarpusavyje. Versle visko būna – ir geriau, ir blogiau“, – verslo su partijos bendražyge užkulisių praverti nepanoro P.Nevulis. 


Pati V.Kuliešienė atsisakė kalbėti pareiškusi, kad problema jau išspręsta.

„Sekundė“