aA
Lenkijoje dėl korupcijos skandalo trečiadienį iš pareigų atleistas gynybos ministro pavaduotojas Romualdas Szeremetiewas. Jis buvo nušalintas nuo pareigų dar savaitgalį spaudoje pasirodžius pranešimams, kad viceministras ėmė kyšius iš karinės pramonės atstovų, norinčių Lenkijai parduoti karo lėktuvus.
Šiuo metu Lenkija ruošiasi pirkti lėktuvų už 2,5-3,5 mlrd. JAV dolerių. Tai - vienas didžiausių Rytų Europoje ginkluotės atnaujinimo projektų.

Antradienį buvo suimtas artimas R.Szeremetiewo darbuotojas, bandęs keltu išvykti į Švediją. Prokuratūra jį, be kita ko, kaltina pasisavinus slaptus valstybės dokumentus.

Prokuratūra Gynybos ministerijoje jau vykdo korupcijos tyrimą.

Gynybos ministras Bronislawas Komorowskis po to, kai buvo suimtas R.Szeremetiewo pagalbininkas, paprašė premjerą Jerzy Buzeką atleisti viceministrą. Trečiadienį ministras sakė, jog būtina surengti intensyvias konsultacijas su visomis politinėmis partijomis dėl konkurso karo lėktuvams pirkti. Už konkursą buvo atsakingas atleistasis R.Szeremetiewas.

Parduoti lėktuvus Lenkijai nori JAV, Prancūzijos kompanijos bei Švedijos ir Didžiosios Britanijos įmonių konsorciumas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.