aA
Dėkoju „šešėliniam premjerui“ Virgiui Valentinavičiui už tokį dėmesį mano kukliam asmeniui. Noriu pastebėti, kad ES pažengė gerokai toliau, strategijoje iki 2020 m. kalbama apie ES šalių narių ir kaimyninių šalių energetinį Šengeną - nuo Rusijos iki Alžyro, apie šalies energetinę diversifikaciją, bet ne apie mistinę energetinę nepriklausomybę. Taigi, siūlyčiau V.Valentinavičiui susipažinti su ES strategija ir praplėsti savo akiratį...
Birutė Vėsaitė
Birutė Vėsaitė
© DELFI (A.Didžgalvio nuotr.)

O dabar apie branduolinę energetiką. Esu branduolinės energetikos entuziastė. Dar daugiau. Noriu pasakyti, kad tiek Europoje, tiek pasaulyje vyksta branduolinės energetikos renesansas. Europos šalys atnaujina savo branduolines jėgaines ir stato naujas, nes tai efektyviausia priemonė pristabdyti klimato kaitą planetoje ir mažinti anglies dvideginio emisijas. Be to, branduolinė elektros energija yra pigiausia po hidroelektros energijos, įskaitant branduolinę saugą, atliekų saugojimą bei laidojimą.

Taigi, jei norime atlikti gerą darbą savo vaikams ir anūkams ir pasiekti realią šalies energetinę nepriklausomybę, kuo skubiau turime apsispęsti dėl naujos branduolinės jėgainės statybos. Apmaudu, kad šioje istorijoje buvo prarasti 2 auksiniai metai, kai buvo ardomas „Leo LT“, nes niekas manęs neįtikins, kad Vyriausybė, turėdama kontrolinį akcijų paketą negalėjo priversti „krautuvininkų“ statyti atominės jėgainės. Prie „Leo LT“ ardymo labai aktyviai prisidėjo konservatoriai ir jų rėmėjai.

Tačiau ar V.Valentinavičiui dar iki šiol neaišku, kokios interesų grupės kurstė visuomenę ir kodėl tokiems kurstymams pasidavė energetinės nepriklausomybės šaukliai – konservatoriai? Beje, kodėl, užsidėję laurus dėl „Leo LT“ išardymo, nepaaiškinate visuomenei, kad iki šiol visi elektros energijos vartotojai, taip pat ir pensininkai nuo Plungės iki Lazdijų moka po 2 cnt. prie elektros energijos tarifo. Prisipažinkite, kad susimovėte, o dabar bijote, kad tokius pačius metodus žlugdant branduolinę jėgainę taikys opozicijoje esantys socialdemokratai?

Nerimą kelia ir tai, kad pertvarkant Lietuvos elektros energetikos ūkį, viskas daroma slapčia, vien Vyriausybės nutarimais, Seimas nuo šios milžinišką reikšmę turinčios pertvarkos viešiesiems interesams yra visiškai nušalintas.

Priešingai dabartiniams valdantiesiems, socialdemokratai svarstydami atominės jėgainės statybos projektą į darbo grupę buvo pakvietę tuometinėje opozicijoje buvusius konservatorių atstovus – Česlovą Stankevičių, Audronių Ažubalį ir kt. bei visas įmanomas tarnybas – STT, VSD, FNTT, VK. Dabar gi viskas apgaubta paslapties šydu, o bandantys išsiaiškinti kas vyksta paranojiškai apšaukiami Kremliaus agentais.

Drįstu pastebėti, kad tie patys konservatoriai savo rankomis sužlugdė Suskystintų dujų terminalo statybą Klaipėdoje. Šis objektas būtų puikus konkurentas „Gazprom“ dujoms ir šiandien jau būtų galima kirpti atidarymo juostelę. Tačiau vėl prarastas auksinis laikas, terminalą iš naujo nuspręsta statyti toje pačioje vietoje, su tais pačiais veikėjais, tačiau jokių realių veiksmų nevyksta.

Ką jau kalbėti apie energijos taupymą per daugiabučių renovaciją. Per 2 metus pagal konservatorių modelį nėra įvykdytas nei vienas projektas, o ES parama nepanaudojama.

Taigi, atlikus analizę, konservatorių energetinės nepriklausomybės deklaracijos labai skiriasi nuo realių žingsnių. Todėl, p.V.Valentinavičiau, kyla labai daug abejonių, kiek jos yra nuoširdžios.

Ir pabaigai. Jeigu kiekviena nauja valdžia po kiekvienų rinkimų keičia strateginių energetikos projektų esmę, tai ar įmanomas Lietuvoje koks nors 10-20 m. trukmės projektas. Būtent tiek užimtų Atominės elektrinės statyba.