aA
Nors Jungtinėse Tautose prasidėjusioje konferencijoje ginklų klausimais Jungtinės Valstijos sulaukė europiečių kritikos dėl priešinimosi tam, kad būtų smarkiai apribotas ginklų gabenimas, jų kolegė, ginklų gamintoja Rusija, antradienį taip pat įspėjo neriboti teisėtos prekybos ginklais.
Missile
Vašingtonas metė pirštinę jau pirmąją dvi savaites vyksiančios JT konferencijos dieną. Konferencija skirta ieškoti būdų, kaip pažaboti neteisėtą prekybą mažo kalibro ir lengvaisiais ginklais, kuri, pasak JT, visame pasaulyje skatina pilietinius karus.

Maždaug 189 šalys bando parengti savanorišką susitarimą apriboti tarptautinę prekybą ginklais.

Prasidėjus konferencijai, nuoširdžioje kalboje pirmadienį prezidento George'o W.Busho administracijos atstovai teigė, jog priešinsis JT pateiktame projekte numatytoms nuostatoms, kurios apriboja piliečių teises turėti ginklą bei teisėtą prekybą ir ginklų gamybą.

"Jungtinės Valstijos neprisijungs prie susitarimo dėl galutinio dokumento, kuriame bus numatytos priemonės, prieštaraujančios mūsų konstitucinei teisei laikyti ir turėti ginklą", - teigė valstybės sekretoriaus pavaduotojas ginklų kontrolės ir tarptautinio saugumo klausimais Johnas Boltonas.

"Mes neremiame priemonių, kurios iškels kliūčių mažo kalibro bei lengvųjų ginklų teisėtai prekybai ir teisėtai gamybai. Dauguma ginklų pardavimo sandėrių pasaulyje yra įprasti ir nekelia problemų", - tvirtino J.Boltonas.

Kaip teigia "Small Arms Survey", Ženevoje įsikūręs tyrimo centras, Jungtinės Valstijos yra didžiausia pasaulyje mažo kalibro ginklų eksportuotoja. Jos parduoda maždaug 1,2 mlrd. iš, kaip manoma, 6 mlrd. pasaulyje cirkuliuojančių mažo kalibro ir lengvųjų ginklų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.