aA
Seimo valdyba pirmadienį nusprendė, jog yra netikslinga keisti apkaltos procesą reglamentuojančias Seimo Statuto nuostatas, kai parlamente jau yra pradėtas apkaltos procesas prezidentui Rolandui Paksui.
Česlovas Juršėnas
Česlovas Juršėnas
© ELTA
"Apkaltos procedūras Seime reikėtų patikslinti, bet valdyba mano, jog dabar netikslinga keisti Statutą ir viskas priklauso nuo interpretacijos, tai yra, kaip procesą ves jam pirmininkaujantis Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Vytautas Greičius", - Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Česlovas Juršėnas.

"Manau, jog atitinkamus paaiškinimus duos Seimo Etikos ir procedūrų komisija, jeigu iškiltų kokių neaiškumų", - pridūrė jis.

Jis vadovavo valdybos darbo grupei, sudarytai parengti apkaltos proceso reglamentą.

Pastebėjus, jog Seimo Statutas nenumato galimybės parengti tokį reglamentą, buvo parengtos Statuto pataisos, kuriomis siekta užtikrinti sklandesnę proceso eigą.

Be kita ko, buvo siūloma, gavus Konstitucinio Teismo išvadą, apkaltos procesą rengti tokia pat tvarka, kaip ir gavus apkaltinamąjį teismo nuosprendį. Šiuo atveju, Seimui nereikėtų kartoti tardymo veiksmų, kuriuos yra atlikusios teisėsaugos institucijos.

Tačiau nuogąstaujant, jog prezidento gynėjai gali apskųsti pataisas Konstituciniam Teismui, buvo atsisakyta ir jų.

Seimas apkaltos procesą R.Paksui pradėjo praėjusį pirmadienį. Po parengiamosios dalies procesui pirmininkavęs V.Greičius, atsižvelgdamas į gynėjų ir kaltintojų nuomonę, paskelbė pertrauką iki Konstitucinio Teismo (KT) išvadų pateikimo.

KT paprašytas pateikti išvadą, ar prezidentas savo veiksmais šiurkščiai pažeidė Konstituciją. KT Seimo prašymą pradės svarstyti antradienį.

Prezidentas yra kaltinamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs duotą priesaiką pagal šešis punktus.

Konstituciniam Teismui patvirtinus nors vieną kaltinimą, Seime bus surengtas balsavimas dėl prezidento nušalinimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.