aA
Nemuno pakrantėje vykusios cigarečių kontrabandininkų gaudynės priminė kovinio filmo scenarijų - iš skrendančio sraigtasparnio iššokę pasieniečiai gaudė panikos apimtą būrį Rusijos piliečių, kurie, kaip vėliau paaiškėjo, į Lietuvą buvo atgabenę stambų kontrabandinį rusiškų rūkalų krovinį.
Kontrabandinės cigaretės
Kontrabandinės cigaretės (MKT nuotrauka)
Šeštadienio vakarą Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės operatyvininkai ir VSAT Aviacijos eskadrilės sraigtasparnio "Colibri" ekipažas orlaiviu išskrido patikrinti ruožo tarp Pagėgių savivaldybės Šereitlaukio ir Bitėnų kaimų.

Pasak VSAT pranešimo, pasieniečiai turėjo išankstinės informacijos, kad šioje vietovėje, kurią dėl jos geografinės padėties yra pamėgę kontrabandininkai, gali būti gabenamas neteisėtas krovinys.

VSAT pareigūnai, žvalgydami vietovę sraigtasparnyje įrengta naktinio matymo įranga, pastebėjo, kad iš Lietuvos pusėje esančio miško, apie 1 kilometrą nuo Nemuno, Rusijos teritorijos link eina didelis būrys žmonių.

Apie pastebėtus įtartinus asmenis "Colibri" įgula radijo ryšiu nedelsdama pranešė Pagėgių užkardai ir paprašė pastiprinimo - rezervinės pasieniečių grupės.

Užklupti netikėtai pasirodžiusio VSAT sraigtasparnio ant žemės buvę asmenys ėmė bėgti Rusijos teritorijos link.

Iki sienos likus maždaug puskilometriui, pasieniečių pilotams pavyko užkirsti kelią bėgliams.

Negalėdami nusileisti ant patvinusios ir užšalusios pievos, pasieniečių lakūnai profesionaliai manevruodami orlaiviu, jį nutupdė tiek, kad iš kabinos galėtų iššokti ginkluoti operatyvininkai.

Pasak pranešimo, ore prie pat žemės kybantis pasieniečių orlaivis ir jo sraigto sukelti sniego sūkuriai ledu ėjusių asmenų tarpe sukėlė neregėtą paniką. Išsigandę ir sniego pūgos apakinti įtariamieji apgraibomis dar bandė bėgti Rusijos kranto link, tačiau pastebėję iš sraigtasparnio beiššokančius pasieniečius, galutinai pakriko.

Nuo pareigūnų ledu bandžiusi pabėgti mergina netikėtai įlūžo ir atsidūrė lediniame vandenyje. Ją sėkmingai išgelbėjo pasieniečių sraigtasparnio pilotas.

Du iš baimės tirtančius ir pasimetusius kontrabandininkus pavyko sulaikyti iš orlaivio iššokusiems pasieniečiams, dar tris bėgliai įkliuvo į įvykio vietą operatyviai atvykusiai rezervinei VSAT pareigūnų grupei. Pareigūnai bėglius aptiko tūnančius prie pat Nemuno esančiuose krūmuose.

Paaiškėjo, kad visi šeši sulaikytieji, tarp kurių buvo jau minėta mergina, neturi jokių asmens tapatybės dokumentų. Jie prisistatė esą Rusijos piliečiai. Pasak sulaikytųjų, jų amžius - nuo 15 iki 27 metų.

Organizavę plataus masto paiešką, apie du kilometrus nuo rusų sulaikymo vietos, Pagėgių savivaldybės Bitėnų kaimo prieigose, pasieniečiai rado 17 dėžių rusiškų cigarečių "Saint George Lights" ir "Dukat 10". Šalia mėtėsi keletas iš virvių padarytų "diržų", kurie manoma naudojami patogiau paimti ir nešti rūkalų pakuotes. Iš viso rasta 8500 pakelių cigarečių su rusiškomis banderolėmis.

Apie sulaikymą Lietuvos pasieniečiai pranešė kolegoms iš Rusijos federalinės pasienio kariuomenės Černiachovsko būrio.

Rusijos piliečiai ir rastasis rūkalų krovinys saugomi VSAT Pagėgių rinktinėje. Šios rinktinės pasieniečiai dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Šiemet VSAT pareigūnai visame Lietuvos pasienyje jau sulaikė beveik 460 tūkstančių pakelių kontrabandinių cigarečių. Daugiausia tokios rūšies kontrabandos - 330 tūkstančių pakelių - sulaikė sieną su Rusija saugantys VSAT Pagėgių rinktinės pasieniečiai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.