aA
Konstitucinis Teismas antradienį viešame posėdyje pradėjo svarstyti, ar Prezidentas Rolandas Paksas pažeidė Konstituciją veiksmais, dėl kurių Seime pradėta jo apkalta. Apkaltos procesas Seime pradėtas kovo 8 dieną ir tą pačią dieną sustabdytas, laukiant, kol bus pateikta Konstitucinio Teismo išvada.
Prašydamas pateikti tokią išvadą, Seimas į Konstitucinį Teismą kreipėsi vasario 19 d. nutarimu.

Konstituciniame Teisme parengiamieji veiksmai pradėti iš karto, kai tik buvo atvežta ypač gausi Prezidento apkaltos komisijos tyrimo medžiaga - vasario 23 d.

Bylos nagrinėjimui viešame posėdyje Konstitucinis Teismas pasirengė per tris savaites. Išankstinį medžiagos tyrimą atliko trys teisėjai, o teisminiam posėdžiui bylą rengė keturi teisėjai: Armanas Abramavičius, Egidijus Jarašiūnas, Kęstutis Lapinskas ir Vytautas Sinkevičius. Tai buvo pirmas kartas Konstitucinio Teismo istorijoje, kai bylą rengė ne vienas, o keturi teisėjai. Pranešimą apie bylos esmę parengė teisėjas Kęstutis Lapinskas.

Kiek dienų užtruks viešas Konstitucinio Teismo posėdis, kol kas neprognozuojama. Į antradienį rengiamą Konstitucinio Teismo posėdį nei liudytojai, nei ekspertai nekviečiami.

Prezidentui R. Paksui apie prasidedantį posėdį buvo pranešta. Šalies vadovas Konstitucinį Teismą informavo, jog bylą ves per savo atstovus advokatus Gediminą Baublį, Evaldą Rapolą ir Kęstutį Šviriną. Šie advokatai iš "Baublio ir partnerių" kontoros R. Paksui jau atstovavo Konstituciniame Teisme, kai buvo nagrinėjamas Prezidento dekreto dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka Jurijui Borisovui klausimas.

Į antradienio posėdį Prezidentas R. Paksas nėra kviečiamas. Kita vertus, Prezidentas turi teisę bet kada atvykti ir dalyvauti posėdyje kaip asmuo, kuriam rengiama apkalta. Savo rašytinius paaiškinimus Prezidentas R. Paksas pateikė Konstituciniam Teismui pirmadienį.

Seimui Konstitucinio Teismo posėdyje atstovauja Seimo nariai Julius Sabatauskas ir Raimondas Šukys, Seimo kanceliarijos Teisės departamento vyresnieji patarėjai Mindaugas Girdauskas ir Antanas Jatkevičius.

Seimas prašo Konstitucinio Teismo priimti išvadą dėl šešių specialiosios parlamentinės komisijos suformuluotų kaltinimų. Tai su valstybės interesais nesuderinami R. Pakso įsipareigojimai J. Borisovui, valstybės paslapties apsaugos neužtikrinimas, neteisėta įtaka privačių asmenų ir privačių ūkio subjektų sprendimams turtiniuose santykiuose, viešųjų ir privačiųjų interesų nesuderinimas, valdžios autoriteto diskreditavimas bei neteisėti Prezidento pavedimai atskiriems patarėjams ir šių patarėjų piktnaudžiavimo toleravimas.

Konstitucinio Teismo priimta išvada pagal įstatymus yra galutinė ir neskundžiama. Tačiau Prezidento apkaltos rezultatus balsuodami nulems Seimo nariai, kurių apsisprendimo Konstitucinio Teismo išvada nesaisto.

Antradienį vyksiantį Konstitucinio Teismo posėdį tiesiogiai transliuoja Lietuvos televizija. Teismo salėje posėdį ketina stebėti apie 40 Lietuvos žurnalistų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.