aA
Beveik 3500 musulmonų iš visos Bosnijos trečiadienį susirinko Potocaryje, esančiame kiek šiauriau Srebrenicos, paminėti žiauriausių žudynių nuo Antrojo pasaulinio karo šeštąsias metines. Šimtai musulmonų, išvengusių Bosnijos serbų 1995 metais surengtų masinių žudynių, į minėjimą iš Kladanjo miesto atvyko 80-čia autobusų.
Bosnia
Kelionės metu buvo išvengta didesnių incidentų. Visus atvykstančiuosius tikrino NATO taikdariai, kurie saugojo tiek kelią į Srebrenicą, tiek į minėjimo vietą prie buvusio akumuliatorių fabriko.

1995 metais prie šio fabriko serbų pajėgos atskyrė musulmonų vyrus ir berniukus nuo šeimų ir juos išsivedė. Tai bejėgiškai stebėjo lengvai ginkluoti olandų taikdariai. Po to dingo beveik 8000 žmonių, su kuriais, kaip manoma, buvo šaltakraujiškai susidorota.

Potocario pareigūnai, siekdami užkirsti kelią bet kokiam galimam smurto protrūkiui, surengė masinę saugumo operaciją. Po vietovę buvo išsklaidyti beveik 1300 Bosnijos serbų policijos pareigūnų, tarp kurių buvo ir specialaus riaušių malšinimo būrio nariai.

Iškilmingo minėjimo metu buvo padėtas būsimo memorialinio centro, kuris stovės šalia žuvusiųjų kapinių, kertinis akmuo. Tris tonas sveriantį akmenį su užrašu "Srebrenica, liepos 11, 1995" atidengė penkios moterys, kurių vaikai ir kiti artimieji buvo nužudyti per masines žudynes.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.