aA
Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui skirti 10 mln. Lt teisėjams, kad būtų kompensuojamos anksčiau neišmokėtos algos. Likusią 40 mln. Lt skolą žadama grąžinti iki 2012 m. vidurio.
Teisėjams prieš dešimtmetį nukarpytų algų grąžinimui - 10 mln. Lt
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

„Praėjusios krizės, vykusios prieš dešimtmetį, rezultatas yra tas, kad valstybė, kaip konstatavo Konstitucinis Teismas (KT), liko skolinga 56 mln. Lt teisėjams“, - po Vyriausybės posėdžio paaiškino teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Pasak jo, iš minėtos sumos liko dar apie 40 mln. Lt skolos. Kompensacijos turi būti baigtos mokėti iki 2012 m. vidurio, atsižvelgiant į tai, kiek šiandien lėšų yra Privatizavimo fonde ir atsižvelgiant į teismų jau priimtus sprendimus – priteistas teisėjams sumas ir antstolių išduotus vykdomuosius raštus.

R.Šimašius pastebi, kad Vyriausybė yra nusprendusi, kad tokios kompensacijos būtų skiriamos iš Privatizavimo fondo. Jis akcentavo, kad iš šio fondo yra atsiskaitoma ir su pensijų negavusiais dirbančiais pensininkais, kuriems išmokama kompensacijų suma yra apie 260 mln. Lt.

„Nuspręsta dalį teisėjams skirtos sumos dabar kompensuoti, o kitas kompensacijas užbaigti per pusantrų metų, greta to išsikelti sau užduotį į papildyti Privatizavimo fondą 300 mln. Lt“, - sakė ministras.

Pernai kompensacijoms teisėjams irgi buvo skirta tokia pati - 10 mln. Lt suma. Nuo 2000 m. teisėjams algos buvo apkarpytos dėl valstybę ištikusios ekonominės krizės.

KT yra išaiškinęs, kad teisėjų atlyginimų mažinimas galimas tik tada, kai valstybėje susiklosto itin sunki ekonominė ir finansinė padėtis ir tai daryti galima tik pagal įstatymą ir tik laikinai. Vyriausybė yra nutarusi, kad teisėjams bus grąžinta apie trečdalis dėl nepagrįstai sumažintų atlyginimų susidariusios 150 mln. litų skolos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.