aA
Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy dar prieš ateidamas į valdžią įtikinėjo Jungtines Valstijas esantis labiausiai proamerikietiškas prancūzų lyderis nuo Antrojo pasaulinio karo ir net svarstė galimybę pasiųsti prancūzų karius į Iraką, rodo paviešinta konfidenciali diplomatinio susirašinėjimo medžiaga.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy
© Reuters/Scanpix

Prancūzijos dienraštis "Le Monde", remdamasis tinklalapio "WikiLeaks" jam perduota informacija, rašo, kad N.Sarkozy stengėsi palenkti į savo pusę Paryžiuje dirbančius JAV diplomatus dar prieš 2007 metus, kai jis buvo išrinktas prezidentu. Teigiama, kad jis įtikinėjo esąs patikimas Amerikos sąjungininkas.

"Sarkozy - prancūzų politikas, kuris labiausiai palaiko Jungtinių Valstijų vaidmenį pasaulyje", - JAV ambasados Paryžiuje darbuotojai 2006 metais rašė apie dešiniųjų pažiūrų ministrą prieš jam iškeliant kandidatūrą į šalies vadovo postą.

"Jis turi pravardę "Sarkozy amerikonas", o jo artumas Amerikai yra tikras ir kyla iš širdies gelmių", - sakoma pranešime, kuriame taip pat prognozuojama, jog artimiausiu laiku baigsis įtampa, kuri buvo būdinga Vašingtono santykiams su Prancūzijos prezidentu Jacquesu Chiracu.

Didžiausią susidomėjimą kelia 2006 metais išsiųstas diplomatinis dokumentas, kuris dar nebuvo patalpintas "WikiLeaks" svetainėje, tačiau buvo paskelbtas "Le Monde", išverstas į prancūzų kalbą. Jame JAV ambasadorius rašo, kad N.Sarkozy gali pasiųsti prancūzų karius į Iraką.

"Sarkozy pareiškė, kad Prancūzija ir tarptautinė bendruomenė turėtų padėti Jungtinėms Valstijoms spręsti padėtį Irake - galbūt pakeičiant amerikiečių armiją tarptautinėmis pajėgomis", - rašė diplomatas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.