aA
Pasaulinė policijos organizacija Interpolas trečiadienį paskelbė nurodęs savo narėms suimti tinklalapio "WikiLeaks" įkūrėją Julianą Assange'ą, kuris Švedijoje įtariamas išžaginimu.
Julianas Assange'as
Julianas Assange'as
© AFP/Scanpix

"Švedijos vardu paskelbtas viešas "Raudonasis pranešimas", - Interpolo atstovė sakė naujienų agentūrai AFP, patvirtinusi, kad jos organizacija savo tinklalapyje paskelbė Švedijos prašymą suteikti pagalbą ieškant 39 metų Australijos piliečio.

Geteborge veikianti Švedijos tarptautinė prokuratūra išdavė arešto orderį šiam slapiam aktyvistui lapkričio 18 dieną. J.Assange'as "įtariamas išžaginimu, seksualiniu priekabiavimu ir neteisėtu privertimu".

"WikiLeaks" įkūrėjas, kurio dabartinė buvimo vieta nežinoma, apskundė sprendimą skirti šį orderį Švedijos apeliaciniame teise. Tačiau praeitą savaitę šis skundas buvo atmestas, o J.Assange'as pateikė antrąjį.

Tuo tarpu pastarasis "Interpolo" žingsnis reiškia, kad J.Assange'as gali būti suimtas ir išduotas Švedijai bet kurios šalies kurios pareigūnai nuspręstų reaguoti į tarptautinės agentūros raginimą.

Kai kurie J.Assange'o šalininkai teigia, kad neįvardijamos jėgos nuo rugpjūčio siekia jam primesti kaltinimus dėl seksualinio išpuolio prieš dvi švedes, siekiant sužlugdyti "WikiLeaks" kampaniją - skelbti tinklalapiui nutekintus slaptus dokumentus.

Australo advokatai atmeta prokurorų pretenzijas, argumentuodami, kad J.Assange'a nebūtina suimt vien tam, kad jis būtų apklaustas, taip pat pasiūlė kelias galimas jo apklausos datas.

Tuo tarpu "WikiLeaks" šią savaitę tęsė savo "kryžiaus žygį", pradėjusi viešinti apie ketvirtį milijono slaptų JAV valstybės departamento diplomatinio susirašinėjimo dokumentų. Ši medžiaga skelbiama internete ir perduodama didiesiems pasaulio dienraščiams.

Dokumentų paviešinimas sukėlė didelį apmaudą Jungtinėms Valstijoms ir kai kuriems jų sąjungininkams, mat šioje medžiagoje gausu netikėtų faktų ir kai kurios kompromituojančios informacijos apie pasaulio įvykius ir santykius.

"WikiLeaks" įkūrėjas: H.Clinton derėtų atsistatydinti

Tinklalapio "WikiLeaks" įkūrėjas Julianas Assange'as antradienį pareiškė, kad JAV valstybės sekretorei Hillary Clinton derėtų atsistatydinti, jeigu bus įrodyta, kad Amerikos diplomatai buvo raginami šnipinėti.

JAV pradėjo tyrimą baudžiamojoje byloje, kai "WikiLeaks" šią savaitę paskelbė daugybę konfidencialių JAV diplomatinio susirašinėjimo dokumentų.

J.Assange'as kritikavo H.Clinton, duodamas interviu žurnalui "Time" iš nežinomos vietos per internetinės telefonijos programą "Skype".

H.Clinton "derėtų atsistatydinti, jeigu gali būti įrodyta, kad ji buvo atsakinga už įsakymą JAV diplomatijos veikėjams šnipinėti Jungtines Tautas (JT), pažeidžiant tarptautinius susitarimus, kuriuos yra pasirašiusios Jungtinės Valstijos", sakė jis.

"Taip, ji dėl to turėtų atsistatydinti", - pabrėžė J.Assange'as.

Sekmadienį "WikiLeaks" ir kai kurie žiniasklaidos kanalai paskelbė pirmąjį paketą iš maždaug ketvirčio milijono JAV diplomatinių dokumentų, kurių dauguma buvo parašyti nuo 2007 metų iki šių metų vasario.

Ši medžiaga atskleidė slaptų detalių ir nediskretiškų pareiškimų apie kai kurias opiausias tarptautines problemas.

Tarp dokumentų buvo H.Clinton vardu išsiųstų pranešimų, kuriuose diplomatų prašoma rinkti informaciją, kuri paprastai patikima žvalgybos agentūroms - pavyzdžiui, išsiaiškinti svarbių užsienio veikėjų kredito kortelių ir oro bendrovių lojalumo programų abonentų numerius.

Viename pernai liepą išsiųstame pranešime prašoma išsiaiškinti techninės informacijos apie telekomunikacijų sistemas, kuriomis naudojasi pareigūnai. Be kita ko, buvo raginama gauti prisijungimo slaptažodžių ir asmeninių šifrų raktų.

Kitame H.Clinton pasirašytame pranešime iš diplomatų, dirbančių Niujorke įsikūrusioje JAV ambasadoje prie JT, reikalaujama "biografijos ir biometrijos duomenų apie aukšto rango Šiaurės Korėjos pareigūnus".

H.Clinton stengėsi apriboti šių apmaudžių paviešinimų padarytą žalą, pirmadienį pareiškusi žurnalistams, jog ši medžiaga "tėra dar vienas puolimas prieš Amerikos užsienio politikos interesus. Tai ataka prieš tarptautinę bendruomenę."

Per eilinę trumpą spaudos konferenciją paklaustas apie JAV diplomatijos vadovei išsakytus raginimus atsistatydinti, jos atstovas Philipas Crowley (Filipas Kraulis) atsakė: "Kodėl? Mūsų diplomatai yra diplomatai. Mūsų diplomatai nėra žvalgybininkai."

"Jie gali rinkti informaciją. Jeigu jie surenka informacijos, kuri yra naudinga, mes ja pasidalijame su vyriausybe - jeigu kalbame apie Valstybės departamento ruošiamus dokumentus", - pridūrė jis.

Vienam žurnalistui paprašius įvertinti J.Assange'o charakterį ir motyvus, Ph.Crowley atsakė: "Manau, kad jį būtų galima apibūdinti kaip anarchistą. Jo veiksmai, regis, tai pagrindžia".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.