aA
Čekijos parlamento žemieji rūmai antradienį pritarė įstatymui dėl kompensacijų išmokėjimo kovotojams su nacizmu ir socializmo laikotarpio politiniams kaliniams.
Money
Pagal šį įstatymą visi, kurie per Antrąjį pasaulinį karą bent vienerius metus dalyvavo pasipriešinimo judėjime, gaus 120 000 Čekijos kronų (12 100 litų) kompensacijas, ir dar po 1 000 kronų už kiekvieną papildomą mėnesį.

Tie, kurie buvo pasipriešinimo sąjūdyje bent tris mėnesius, gaus po 60 000 kronų. Tie čekai, kurie komunistinio režimo laikotarpiu buvo įkalinti dėl politinių priežasčių, už pirmuosius kalėjimo metus gaus 120 000 kronų ir po 1 000 kronų už kiekvieną papildomą mėnesį.

Kompensacijos bus mokamos ir tiems, kurie buvo įkalinti mažiau kaip metus, tačiau tie, kurie praleido kalėjime mažiau kaip tris mėnesius, jų negaus. Įstatymą dar turi pasirašyti prezidentas Vaclavas Havelas.

Šios kompensacijos yra atskiros nuo Vokietijos išmokamų kompensacijų žmonėms, kurie per karą buvo priversti dirbti nacių koncentracijos stovyklose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.