aA
Savaitgalį paspaudus šaltukui, ligoninėje jau atsidūrė nušalusių žmonių, tačiau benamiai dar neskuba ieškotis šiltesnio prieglobsčio. Nakvynės namuose jų sulaukta panašiai tiek, kaip ir gerokai šiltesnėmis dienomis.
Benamiai nakvynės namuose sušilti neskuba
© A.Didžgalvio nuotr.

Paslaugų prireikė retam

Kodėl benamiams šį šaltą savaitgalį neprireikė vienos nakvynės paslaugų, sunku pasakyti. Panevėžio socialinių paslaugų centro direktorius Valdemaras Misevičius mano, kad jie dar turi kur prisiglausti.

„Jie gal dar kur pakeliui – dar kur nors kitur nakvoja, iš inercijos gal dar kur sulindę laukia“, – svarstė direktorius.

Jis nemanė, kad benamiai nežino, kur dabar išsikėlę Nakvynės namai. Direktoriaus teigimu, Panevėžio socialinių paslaugų centras kaip ir anksčiau yra Teatro gatvėje (išsikėlė tik skyrius), tad jei kas nežinantis užsuktų ten, darbuotojai juos nukreiptų į Nakvynės namus buvusiame „Ekrano“ profilaktoriume.

Per visą savaitgalį, jo teigimu, sulaukta tik maždaug aštuonių žmonių, kuriems prireikė vadinamosios vienos nakvynės paslaugos. Tiek panašiai būna ir šiltesnėmis dienomis. Centras buvo pasirengęs didesniam antplūdžiui. V. Misevičiaus teigimu, persikėlus į kitas patalpas, atsirado daugiau vietų, tad žmonėms nereikėtų, kaip pernai, nakvoti laiptinėse ar dušuose.

Tuomet ateidavo pernakvoti po 15–18 žmonių. Dabar gi centro Nakvynės namai sugebėtų priimti ir kelias dešimtis žmonių, suteikti jiems geresnes sąlygas nei anksčiau. V. Misevičius teigė, kad tokiu atveju nebent kuriam pritrūktų lovos ar patalynės. Beje, šiuo metu Nakvynės namuose gyvena apie 50 žmonių, kuriems teikiamos socialinės globos paslaugos.
„Manau, kad žmonės dar ateis“,– sakė V. Misevičius.

O štai medikai šį savaitgalį jau užfiksavo pirmąsias šalčių aukas. Į Panevėžio ligoninę atvežti du žmonės, nušalę galūnes – pirštus, kojas, taip pat jiems nustatytas bendras kūno atšalimas. Tačiau sunkių pasekmių, pirminėmis žiniomis, tai nesukėlė. Minėti asmenys nuolatinės gyvenamosios vietos neturi.

Šilta nebus

Šį savaitgalį žemiausia oro temperatūra siekė 12,3 laipsnio. Vakar aštuntą valandą ryto ji buvo dar žemesnė – 14,5 laipsnio, tačiau realiai žmogus jautė didesnį šaltį, nes pūtė žvarbus vėjas. Meteorologai perspėja, kad jei vasarą faktinę temperatūrą galima nustatyti įvertinus oro drėgmę ir temperatūrą, tai žiemą – vėją ir temperatūrą. Kuo didesnis vėjas, tuo lauke šalčiau, mat kūnas jaučia visai ką kita, nei rodo termometro stulpelis.

Šiomis dienomis sinoptikai prognozavo didelį vėją. Vietomis gūsiais iki 15–20 metrų per sekundę. Tad bus žvarbu. Prognozuojamos ir pūgos. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas rekomenduoja, hidrometeorologams pranešus apie didelius šalčius, kilsiančią pūgą, geriau pasilikti namie ir pasirūpinti maisto, vandens ir kuro atsargomis. Iš namų išvažiuoti ar išeiti rekomenduojama tik būtiniausiu atveju, nes per pūgą sumažėja matomumas, sutrinka tiek miesto, tiek tarpmiestinio transporto eismas. Kelininkai ne visada spėja laiku nuvalyti kelius. Užsnigti keliai, blogas matomumas neleidžia orientuotis vietovėje, ir ši situacija gali sukelti pavojų gyvybei.

Taip pat patariama užklimpus neišjungti variklio arba periodiškai jį šildyti. Tačiau tokiu atveju svarbu į saloną neprileisti išmetamųjų dujų, tad reikia stebėti, kad išmetamojo vamzdžio neužverstų sniegas. Kaimo gyventojams, sužinojus apie galimą pūgą, reikia paruošti gyvuliams pašaro ir vandens atsargų.

Ką daryti nušalus

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas skelbia, kad esant dideliems šalčiams kyla pavojus nušalti drabužiais nepridengtas kūno vietas: ausis, nosį, skruostus. Nuo šalčio dažnai nukenčia ir kojų ar rankų pirštai, pėdos.

Esant lengvam nušalimui, pirmiausia žmogų reikia sušildyti ne žemesnėje nei 26–27 laipsnių temperatūroje, užkloti antklodėmis ar šiltais drabužiais. Jeigu žmogus turi sąmonę, reikia jam duoti šilto (bet ne karšto) gėrimo. Nuo pažeistų vietų būtina nuvilkti drabužius, o nušalusias vietas galima apvynioti švaria marle, vata arba vilnoniu audiniu. Taip pat nerekomenduojama kaitinti nušalusių vietų karšta pūsle ar laikyti prie ugnies, trinti sniegu ar šiurkščiu audiniu.

Kai nušalimas yra sunkus, nukentėjusįjį pirmiausia reikia perkelti į šiltą patalpą. Jei žmogus be sąmonės, bet kvėpuoja, būtina jį paguldyti ant šono, o jei kvėpavimas nutrūkęs – tuojau pat atlikti dirbtinį kvėpavimą. Smarkiai nušalusį žmogų reikia šiltai susukti į storą audeklą ir kuo skubiau vežti į artimiausią asmens sveikatos priežiūros įstaigą.