aA
Per riaušes prie Seimo sužalotas vilnietis Jevgenijušas Tomaševskis iš Lietuvos valstybės gaus 10 kartų mažiau nei prašė – Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį paskelbė, kad nukentėjusiajam valstybė privalės sumokėti 30 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą bei atlyginti 733 Lt atsiėjusias gydymo išlaidas.
Per riaušes prie Seimo sužalotam vyrui teismas priteisė 30 tūkst. Lt
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Teismas pripažino, kad valstybė privalo prisiimti atsakomybę dėl sužaloto vyriškio, kuris prie Seimo buvo atėjęs į taikų mitingą. Kad jis baigėsi riaušėmis ir policijos pareigūnai neužtikrino piliečių saugumo, atsakomybę turi prisiimti už viešąją tvarką atsakingi pareigūnai.

Iš dalies bylą laimėjęs J. Tomaševskis įsitikinęs, kad pareigūnams prie Seimo apskritai nereikėjo naudoti specialiųjų priemonių.

„Niekieno gyvybei ar sveikatai nebuvo kilusi grėsmė, policija galėjo išrinkti iš minios agresyviai nusiteikusius piliečius, o ne naudoti specialiąsias priemones prieš visus žmones“, - sakė J. Tomaševskis.

Jevgenijušas Tomaševskis
Jevgenijušas Tomaševskis
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

33 metų J. Tomaševskis iš Lietuvos valstybės siekė prisiteisti 300 tūkst. Lt neturtinės ir 1 197,5 Lt turtinės žalos atlyginimą. Ieškinyje jis nurodė, kad dėl patirtų sužalojimų neteko ne tik 60 proc. darbingumo, bet ir buvo priverstas „iš naujo keisti savo gyvenimą“, nes anksčiau dirbo tolimųjų reisų vairuotoju (dar anksčiau – policijoje).

„Dėl sužalojimo netekau darbingumo, turėjau iš naujo keisti savo gyvenimą, patyriau didelį fizinį skausmą, ir dabar tai dar reikalauja priežiūros“, - teisme yra sakęs J. Tomaševskis, kuriam buvo sužeista dešinė akis, dešinė ranka ir kairė koja.

Be to, dėl ligos komplikacijų buvo kilusi grėsmė, kad jis išvis neteks regėjimo akimis – buvo pažeistas ir kairės akies dugnas.

Vilniaus policija ir Viešojo saugumo tarnyba su valstybei pareikštu ieškiniu nesutiko. Pasak valstybės institucijų atstovų, J. Tomaševskis buvo „karštose vietose“ ir net šalia asmenų, kurie šiuo metu teisiami baudžiamojoje byloje, todėl per riaušes nukentėjęs vyras turėtų prisiimti atsakomybę dėl patirtų sužalojimų.

DELFI primena, kad sausio 16-ąją į akciją prie Seimo susirinko tūkstančiai Lietuvos piliečių. Iš pradžių taiki akcija, kuria siekiama stabdyti kai kurias valdančiosios koalicijos vykdomas reformas, apie 100 jaunuolių pastangomis peraugo į neramumus. Jų metu sužeisti 34 mitingo dalyviai ir keli pareigūnai.

Pas sulaikytus chuliganus rasti peiliai, geležiniai strypai bei molotovo kokteiliai. Seimo langus daužė ir į policininkus akmenis mėtė jaunuoliai. Nemažai jų buvo neblaivūs.

Dėl masinių neramumų prie Seimo Vilniaus apygardos prokuratūra atliko ikiteisminį tyrimą – byla, kurioje kaltinimai pateikti 29 asmenims, nagrinėjama teisme.

Prokurorai nustatė, kad grupė asmenų prie Seimo rūmų (Gedimino prospekte, A. Goštauto, Gynėjų gatvėse ir Nepriklausomybės aikštėje) susitarė tarpusavyje dėl chuliganiškų paskatų dalyvauti riaušėse.

„Jie išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, smurtavo, niokojo turtą ir kitaip šiurkščiai pažeidė viešąją tvarką, pasipriešino policininkams ir kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, padarydami pareigūnams bei kitiems asmenims fizinę ir moralinę žalą“, - prokuratūros pranešime buvo rašoma, kad Seimo kanceliarijai, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariatui, Viešojo saugumo tarnybai prie VRM bei kelioms įmonėms buvo padaryta beveik 280 tūkst. litų turtinė žala.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.