aA
Seimo Liberalų ir Konservatorių frakcijos vakar beveik sužlugdė naujosios daugumos planus jau šią savaitę perimti valdžią parlamento komitetuose.
Vakar naujajai Seimo daugumai nepavyko priimti sprendimo dėl parlamento komitetų sudėčių pakeitimo. Socialdemokratai ir Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) atstovai 6 komitetams vadovaujančius liberalus bei vieną centristą iš komitetų pirmininkų norėjo atleisti dar šią savaitę. Tačiau vakar Konservatorių frakcijos siūlymu Seimas šį klausimą atidėjo iki kito seimo posėdžio.

Postai

Liberalai ir konservatoriai vakar taip pat pareiškė prieštarausią naujosios daugumos bandymams gauti daugiau komitetų pirmininkų ir pavaduotojų postų, nei jiems priklauso pagal frakcijų dydžių proporcijas.

Socialdemokratai savo įtakon ketina perimti liberalų ir centristų dominuojamus Aplinkos apsaugos, Biudžeto ir finansų, Teisės ir teisėtvarkos, Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų, Užsienio reikalų, Europos reikalų bei Socialinių reikalų ir darbo komitetus.

Socialliberalams liktų tie patys - Ekonomikos, Kaimo reikalų, Nacionalinio saugumo ir gynybos, Sveikatos reikalų, žmogaus teisių, švietimo, mokslo ir kultūros komitetai.

Pagal Seimo frakcijų dydžius socialdemokratams turėtų priklausyti 11 komitetų pirmininkų ir jų pavaduotojų postų, o socialliberalams - 6, tačiau jie norėtų pasilikti turėtus 8. Liberalams ir konservatoriams duodama vienu postu mažiau - atitinkamai 6 ir 1 pirmininkų pavaduotojų.

Po vieną pirmininkų pavaduotojų postą gautų Naujosios demokratijos ir Valstiečių frakcija bei mišri Seimo narių grupė, du postus - Jungtinė frakcija.