aA
Pagal kasmet sudaromą 162 valstybių gerovės indeksą Latvija šiemet aplenkė 13 šalių ir užėmė 50-ąją vietą. Gerovės indeksas - kombinuotas rodiklis, atspindintis vidutines pajamas vienam gyventojui, sveikatos apsaugos būklę, gyvenimo trukmę, švietimą ir raštingumą.
Pernai Latvija sąraše, kurį pagal 1999 metų duomenis sudarė Jungtinių Tautų plėtros programa, buvo 63-ioji (po Rusijos, Malaizijos ir Bulgarijos), 1999 metais užėmė 74 vietą, prieš trejus metus - 92-ąją.

Estija jau antrus metus paeiliui pagal šį indeksą užima vietą penktame dešimtuke. Per metus Estija šiame sąraše pakilo per du punktus ir užima 44 vietą. Ją pralenkė Kuveitas, o įkandin jos eina Jungtiniai Arabų Emyratai.

Kanadą, kuri didžiausios gerovės šalimi buvo laikoma šešerius metus iš eilės, šiemet aplenkė Norvegija ir Australija.

Jungtinės Valstijos iš trečiosios minėto sąrašo vietos šiemet nukrito į šeštąją, nors pajamos vienam asmeniui Amerikoje (31 872 JAV doleriai arba 127 488 litai) yra mažesnės tik už Liuksemburgo rodiklį (42 769 JAV doleriai).

Trumpiausiai - vidutiniškai 39 metus - žmonės gyvena Siera Leonėje, kur tik 32 proc. suaugusiųjų moka skaityti, o vidutinės pajamos vienam gyventojui yra 448 JAV doleriai. Vidutinių pajamų vienam gyventojui pasaulio vidurkis yra 6 980 JAV dolerių.

28 paskutiniąsias sąrašo vietas užima vien tik Afrikos valstybės, o pačios vargingiausios šalys yra Siera Leonė, Burundis ir Etiopija.

"Daugumoje valstybių gerovės indeksas ("human development index" (HDI)) pastaruosius 25-erius metus didėjo, - pažymima JT pranešime. - Ypač didelę pažangą padarė Egiptas, Indonezija, Pietų Korėja ir Portugalija".

"Tačiau 20-yje Afrikos, Rytų Europos ir buvusios Sovietų Sąjungos valstybių šis rodiklis mažėjo", - rašoma toliau.

Sudarant sąrašą buvo atsižvelgiama ir į moterų bei vyrų nelygybę. Paaiškėjo, kad 27 valstybėse, tarp jų - Bahreine, Kuveite, Sirijoje, Rusijoje, Mozambike ir Kroatijoje 1985-1997 metais sumažėjo vidurinę mokyklą lankančių mergaičių procentas.

Lietuva pateko į aukštai išsivysčiusių šalių grupę

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.