aA
Rusijos ir Nyderlandų specialistai parengė pernai rugpjūtį Barenco jūroje nuskendusio povandeninio laivo "Kursk", kurio iškėlimo operacija netrukus prasidės, "saugumo pasą".
"Kursk"
Kaip antradienį pranešė Rusijos prezidento padėjėjas Sergejus Jastržembskis, Rusija supranta, kad Vakarų ir Šiaurės Europos šalys "gali nerimauti, ir reikia į tai atsižvelgti".

Prezidento padėjėjas "labai svarbiu" veiksniu pavadino Rusijos ir Nyderlandų specialistų bendrai parengtą "saugumo pasą", su kuriuo jau supažindinti Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų ekspertai.

Pasak S.Jastržembskio, šios procedūros tikslas - "nustatyti, ar draudimo kompanijos gali apdrausti tų Vakarų firmų, kurios kartu su Rusija stengsis iškelti nuskendusį laivą, riziką".

Valstybės vadovo padėjėjas antradienį tiesioginiame radijo stoties "Echo Moskvy" eteryje taip pat pranešė, kad ši operacija - ne tik ir ne tiek pareigos žuvusiesiems ir Rusijos prezidento moralinių įsipareigojimų įvykdymo aktas. Pasak S.Jastržembskio, yra keletas priežasčių, verčiančių iškelti "Kursk": tai ir moralinės, ir politinės aplinkybės, ir pragmatiškas požiūris į regiono ateitį".

Jis taip pat sakė, kad operacijos eigą plačiai nušvies žurnalistai, kurių šiuo metu akredituota per 600. "Manome, kad jų bus kur kas daugiau", - teigė S.Jastržembskis.

Šiuo metu, kaip informavo Rusijos karinio jūrų laivyno vyriausiojo vado padėjėjas I rango kapitonas Igoris Dygala, į laivo žūties vietą plaukia laivas su kontradmirolo Genadijaus Veričo vadovaujamų narų grupe. Paskutinė praktinė treniruotė numatyta Norvegijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.