aA
Tik vos daugiau nei dešimtadalis (10,6 proc.) Lietuvos gyventojų mano, kad draudimas žemės ūkio paskirties žemę parduoti užsieniečiams turi būti panaikintas nedelsiant. Didžioji dauguma atitinkamoje apklausoje dalyvavusių žmonių su šio draudimo panaikinimu sutiktų tik su tam tikromis išlygomis.
Žemė
© ELTA
Daugiau kaip trečdalis, arba net 35,6 proc., apklaustųjų laikosi tvirtos nuomonės, kad draudimas parduoti žemės ūkio paskirties žemę ES ir NATO šalių piliečiams ir bendrovėms niekada neturėtų būti panaikintas.

Europos komiteto atstovė spaudai Eltą informavo, kad visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimo centras "Vilmorus" birželio 7-11 dienomis atliko reprezentatyvią gyventojų apklausą 18 miestų ir 56 kaimuose, per kurią buvo apklausta 1,056 tūkst. žmonių.

Be jau minėtos apklausos dalyvių dalies, 45,6 proc. šiuo metu galiojančio draudimo parduoti žemės ūkio paskirties žemę ES ir NATO piliečiams ar bendrovėms panaikinimą palaiko iš dalies, nes, anot pranešimo, mano, jog būtina reguliuoti šį procesą, siekiant išvengti neigiamų padarinių.

26,7 proc. Lietuvos gyventojų teigia, kad draudimas turi būti panaikintas tik visiškai atkūrus nuosavybės teises į žemę Lietuvos piliečiams.

8,7 proc. respondentų norėtų, kad draudimas parduoti žemės ūkio paskirties žemę turėtų būti panaikintas Lietuvai įstojus į ES. Kaip žinoma, Lietuva siekia tapti ES nare 2004 metais.

10,2 proc. apklaustųjų laikosi nuomonės, kad draudimas turėtų būti panaikintas po 10-15 metų.

"Vilmorus" pateiktais duomenimis, 8,1 proc. respondentų nuomonės šiuo klausimu neturi.

Viešoji nuomonė dėl draudimo panaikinimo išlieka dvilypė. Dauguma respondentų mano, kad draudimo panaikinimas teigiamai atsilieps ekonominei žemės ūkio ir kaimo raidai ir savininkų teisėms laisvai disponuoti nuosavybe, tačiau baiminasi sumažėjusių Lietuvos piliečių galimybių įsigyti žemės, padidėjusio konkurencinio spaudimo ir Lietuvos žemdirbių nuskurdimo.

Žemės pardavimą reglamentuojantį Konstitucijos 47 straipsnio pataisų projektą nagrinėja bei saugiklių sąrašą rengia speciali Seimo komisija Konstitucijos pataisoms redaguoti.

"Konstitucijos pataisos, iš vienos pusės, liberalizuotų žemės rinką ir suteiktų ekonominį pagrindą šiai rinkai plėtotis. Iš kitos pusės, suprantamas gyventojų noras, kad investicijos į žemę būtų tikslingai panaudotos, atitiktų žemės savininkų lūkesčius ir krašto interesus", - sako Europos komiteto vadovas bei vyriausiasis euroderybininkas Petras Auštrevičius.

Labiausiai Lietuvos gyventojai baiminasi, jog leidus parduoti žemę užsieniečiams, Lietuvos žemdirbiai nuskurs (40,6 proc. apklaustųjų), padaugės apgavysčių jų atžvilgiu (39,9 proc.), korupcijos (30,4 proc.), spekuliacijos (27,8 proc.). Visiškai baimių neturi 7,3 proc. apklaustųjų.

Gyventojų manymu, pats populiariausias saugiklis - žemės pardavimas tik visiškai atstačius nuosavybę. Tokią poziciją palaiko 85,5 proc. gyventojų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.