aA
Kritikos dėl straipsnyje išdėstytų minčių apie žydų naikinimą Antrojo pasaulinio karo metais sulaukęs istorikas Petras Stankeras niekada neneigė holokausto, o nesusipratimas įvyko dėl vieno sakinio, kuris buvo klaidingai suprastas, teigia savaitraščio "Veidas" vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas.
Gintaras Sarafinas
Gintaras Sarafinas
© DELFI (A.Didžgalvio nuotr.)

"Veidas" kaip leidinys ir P.Stankeras kaip autorius niekada gyvenime neneigė holokausto, neneigia ir neneigs", - BNS ketvirtadienį sakė G.Sarafinas.

Anot jo, šurmulys kilo dėl vienintelio sakinio, nulėmusio tai, kad P.Stankeras turėjo palikti eitas pareigas Vidaus reikalų ministerijoje (VRM).

P.Stankero straipsnyje "Veide" rašoma: "Svarbu ir tai, kad Niurnbergo procese teisinį pagrindą įgavo legenda apie 6 mln. neva nužudytų žydų, nors iš tiesų teismas neturėjo ne vieno A. Hitlerio pasirašyto dokumento apie žydų naikinimą (šio dokumento, jeigu jis egzistavo, iki šių dienų niekas nerado, nors pažadėta net milijono dolerių premija)".

"Jis yra atleistas dėl vieno šito sakinio iš principo. Jis kelia klausimą, nes ten buvo konkrečiai patvirtina, iki šios dienos yra, kad buvo nužudyta 4 mln. žydų, o jis rašo apie legendą, kad 6 mln. Jis tiesiog svarsto. Čia yra ir mūsų, kaip redakcijos, klaida tame, kad žodis "neva" ne toje vietoje - teoriškai žodis "neva" turėtų būti kitoje vietoje - "legendą apie neva 6 mln. nužudytų žydų". Tai yra diskusija apie skaičių jo straipsnyje, o ne apie holokausto neigimą", - kalbėjo savaitraščio vyriausiasis redaktorius.

G.Sarafinas pasakojo, kad jam teko ketvirtadienį bendrauti su straipsnio autoriumi, kuris, pasak "Veido" vyriausiojo redaktoriaus, buvo labai sukrėstas, nesuprato, "ką jis padarė tokio, parašęs straipsnį apie Niurnbergo procesą, kuriame nėra nei vieno žodžio "holokaustas".
Jis tvirtino, kad straipsnį galima vertinti įvairiai, tačiau, anot pašnekovo, G.Stankeras yra humanitarinių mokslų daktaras, kurio galima pasitikėti.

"Jis nepadarė nusikaltimo, o jeigu dabar bus svarstoma ir prokuratūroje, tai jis bus kelis kartus nubaustas", - sakė G.Sarafinas.

Paklaustas, kaip vertina autoriaus žodžius, kad Niurnbergo procesas yra "aiškiai neteisingas teisminis tyrimas", redaktorius sakė, kad tai yra patvirtinta gausybėje užsienio straipsnių.

"Pasaulio žiniasklaidoje (...) buvo keli šimtai straipsnių ta tema. P.Stankeras juos turi ir tai buvo ne bulvarinė žiniasklaida, o analitinė, ir ten buvo nagrinėjama, kad tai buvo nugalėtojų teisingumas prieš nugalėtuosius", - pasakojo G.Sarafinas. Jis sakė, kad tarptautinės teisės specialistas Dainius Žalimas pats patvirtino redaktoriui, kad Niurnbergo tribunolo jurisdikcija buvo tirti būtent Vokietijos karo nusikaltėlių veiksmus.

Kitame "Veido" numeryje, pasak G.Sarafino, bus paaiškinta susidariusi situacija, bei atsiprašyta dėl teiginių įžeistų žmonių. To, neneigė ir neneigs, kad niekas straipsnio nenupirko, kad jeigu perskaitę šitą straipsnį žydų tautybės žmonės įsižeidė, jų atsiprašome", - kalbėjo "Veido" vyriausiasis redaktorius.

Septynių Europos šalių ambasadoriai ketvirtadienį vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui išsiuntė laišką, kuriame išreiškė nepasitenkinimą dėl minėto straipsnio ir minėjo galimas antisemitizmo apraiškas šalyje.

Ketvirtadienį P.Stankeras įteikė prašymą atleisti jį iš darbo. P.Stankeras ėjo VRM Bendrojo departamento Veiklos planavimo ir organizavimo skyriaus vyresniojo specialisto pareigas ir buvo atsakingas už ministerijos strateginių bei veiklos planų rengimą, departamento veiklos planus ir ataskaitas, ministerijos kolegijos posėdžius.

BNS