aA
Šiemet Norvegija pirmauja 162 valstybių sąraše, kuris nuo 1990 metų kasmet sudaromas pagal gerovės indeksą - kombinuotą rodiklį, atspindintį vidutines pajamas vienam gyventojui, sveikatos apsaugos būklę, gyvenimo trukmę, švietimą ir raštingumą.
Norvegija
Norvegija
Antradienį paskelbtame JT pranešime rašoma, kad Kanadą, kuri didžiausios gerovės šalimi buvo laikoma šešerius metus iš eilės, šiemet aplenkė Norvegija ir Australija.

Jungtinės Valstijos iš trečiosios minėto sąrašo, kurį pagal 1999 metų duomenis sudarė JT plėtros programa, vietos šiemet nukrito į šeštąją, nors pajamos vienam asmeniui Amerikoje (31 872 JAV doleriai arba 127 488 litai) yra mažesnės tik už Liuksemburgo rodiklį (42 769 JAV doleriai).

JAV buvo tik 12-osios pagal švietimo rodiklius ir 24-osios pagal gyvenimo trukmę. Šiuo požiūriu jas lenkia Graikija ir Kipras. Ilgiausiai žmonės gyvena Japonijoje - vienintelėje valstybėje, kur vidutinė gyvenimo trukmė yra didesnė nei 80 metų.

Trumpiausiai - vidutiniškai 39 metus - žmonės gyvena Siera Leonėje, kur tik 32 proc. suaugusiųjų moka skaityti, o vidutinės pajamos vienam gyventojui yra 448 JAV doleriai. Vidutinių pajamų vienam gyventojui pasaulio vidurkis yra 6 980 JAV dolerių.

28 paskutiniąsias sąrašo vietas užima vien tik Afrikos valstybės, o pačios vargingiausios šalys yra Siera Leonė, Burundis ir Etiopija.

"Daugumoje valstybių gerovės indeksas ("human development index" (HDI)) pastaruosius 25-erius metus didėjo, - pažymima JT pranešime. - Ypač didelę pažangą padarė Egiptas, Indonezija, Pietų Korėja ir Portugalija". "Tačiau 20-yje Afrikos, Rytų Europos ir buvusios Sovietų Sąjungos valstybių šis rodiklis mažėjo", - rašoma toliau.

HDI, palyginti su 1980 metais, sumažėjo Rusijoje, Rumunijoje ir Zimbabvėje, o Zambijoje šis indeksas dabar yra mažesnis nei 1975-aisiais. Iš dalies tai paaiškinama skurdu ir AIDS epidemija, dėl kurių šiose šalyse labai sumažėjo vidutinė gyvenimo trukmė.

Sudarant sąrašą buvo atsižvelgiama ir į moterų bei vyrų nelygybę. Paaiškėjo, kad 27 valstybėse, tarp jų - Bahreine, Kuveite, Sirijoje, Rusijoje, Mozambike ir Kroatijoje 1985-1997 metais sumažėjo vidurinę mokyklą lankančių mergaičių procentas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.