aA
Ir atvirtinus socialdemokratų lyderio Algirdo Brazausko Vyriausybę, Naujosios sąjungos lyderis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ketina toliau atskirai susitikinėti su socialliberalų deleguotais ministrais, tuo tarpu naujosios daugumos partneriai socialdemokratai bet kokius bandymus skirstyti Vyriausybės narius į savus ir svetimus vertina kritiškai.
A.Brazauskas, A.Paulauskas ir K.Prunskienė
NS lyderio susitikimų su socialliberalų deleguotais ministrais tradicija atsirado ankstesnės Naujosios politikos koalicijos egzistavimo metu, kai Vyriausybei vadovavo liberalas Rolandas Paksas. Toks susitikimas įvyko ir šį pirmadienį.

Jeigu Seimas ketvirtadienį pritars pirmadienį pateiktai A.Brazausko Vyriausybės programai, jau šią savaitę jis pakeis laikinai premjero pareigas einantį liberalą Eugenijų Gentvilą. Anksčiau A.Brazauskas nedviprasmiškai pareiškė, jog Vyriausybės nariai neturėtų būti skirstomi į savus ir svetimus.

"Vyriausybė turi dirbti kaip viena komanda", - teigė jis praėjusią savaitę susitikęs su Socialliberalų frakcija Seime. Pirmadienį Seimo posėdyje jis dar kartą pabrėžė, kad "mes savo matome kaip komandą, mes nematome dviejų vyriausybių vienuose rūmuose".

Socialliberalai, sudarę naują daugumą su socialdemokratais, išlaikė Vyriausybėje savo ministrus, kuriuos buvo delegavę į R. Pakso Vyriausybę.

Seimo pirmininko pavaduotojas socialliberalas Artūras Skardžiaus teigė, jog tokius socialliberalų ministrų susitikimus su partijos lyderiu A.Paulausku ketinama rengti ir ateityje.

"Aš manau, kad premjeras nedraus, kad mūsų deleguoti ministrai ateitų pas mus pasitarti, tačiau tai nereiškia, kad mes kišimės į Vyriausybės darbą", - teigė A.Skardžius.

NS vykdomasis sekretorius Vaidotas Pliusnis paskirtojo premjero norą matyti Vyriausybę kaip nedalomą vienetą pavadino "daugiau psichologiniu dalyku". "Aišku, kad mes savo ministrus kontroliuosime", - sakė jis BNS.

Tačiau kai kurie socialdemokratai socialliberalų ketinimus ir toliau skirstyti Vyriausybė narius į saviškius ir svetimus įvertino kritiškai.

Socialdemokratinės koalicijos frakcijos Informacijos centro vadovas Gediminas Kirkilas tokį norą įvardijo "praeitos koalicijos traukuliais, liekamosiomis pasekmėmis". "Neabejoju, kad jos greitai praeis", - sakė jis BNS.

"Jeigu reikės dėl ko nors tartis, (pas A.Paulauską - BNS) eis A.Brazauskas", - pridūrė jis. "Tokių dalykų, kad vieni bėga pasitarti pas A.Paulauską, o kiti - pas A.Brazauską, neturės būti", - sakė kitas socialdemokratas.

Dar vienų socialdemokratų nuomone, tokie susitikimai gali vykti, jeigu nebus peržengtos tam tikros ribos. "Tai bus jų (NS deleguotų ministrų - BNS) etikos reikalas, kokius klausimus jie svarstys. Tačiau šiandien jie turi pilną teisę susitikinėti kaip nori, nes mūsų Vyriausybė nėra dar patvirtinta", - sakė BNS socialdemokratas Zigmantas Balčytis.

Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas pritaria jos programai. Kol kas nėra aišku ir kaip naują Seimo daugumą sudarę socialdemokratai ir socialliberalai derins sprendimų priėmimą.

Ankstesnę Naujosios politikos koaliciją sudariusios frakcijos sprendimus derino koalicijos koordinacinėje politinėje taryboje, buvo rengiami reguliarūs tuometinio premjero liberalų lyderio Rolando Pakso ir Seimo pirmininko socialliberalų lyderio A.Paulausko susitikimai, nevengta tarpusavio santykių problemas aptarti ir neoficialiuose vakarėliuose premjero rezidencijoje.

Sudarant dabartinę Vyriausybę socialliberalai ir socialdemokratai nepasirašė koalicijos sutarties, bet tik bendro darbo susitarimą. Šiuo metu derinti sprendimus pavesta abiejų frakcijų seniūnams socialliberalui Alvydui Ramanauskui ir socialdemokratui Vyteniui Andriukaičiui.

Naujosios sąjungos frakcijos seniūno teigimu, yra parengtas sprendimų derinimo mechanizmas, tačiau jis kol kas nebuvo apsvarstytas.

A.Skardžius BNS sakė, jog Seimo pirmininkui "labai patiko", kai praėjusį ketvirtadienį Seime buvo surengtas A.Brazausko Vyriausybės narių pristatymas socialliberalų ir socialdemokratų frakcijų atstovams. Socialliberalo nuomone, tokie susitikimai galėtų vykti ir ateityje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.