aA
Dažno lietuvio sąmonėje vis dar gajus stereotipas, jog skolinimasis – tai pražūtis. Nors bankai vis gerina paskolų gavimo sąlygas, dauguma lietuvių vis dar kratosi skolinimosi ir tik retas ima paskolą iš bankų. Lietuvos gyventojai skolinasi mažiau nei latviai, estai, ir kelis kartus mažiau nei Vakarų Europos piliečiai.
Skolų išieškojimas
Skolų išieškojimas
Štai Liuksemburge visai įprasta, jog universitetą baigęs žmogus ima paskolą, perka būstą, baldus, automobilį net drabužius ir vėliau per keliolika metų paskolą atiduoda. Nors liuksemburgiečiai teigia dėl kabančių paskolų nuolat patiriantys stresų, tačiau paskolos jiems atrodo patrauklesnės nei taupymas. Lietuviams, priešingai, paskolos atrodo ne tik baisios, bet ir gėdingos.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys Algirdas Butkevičius teigia, kad Lietuvos gyventojai labai atsargūs, konservatyvūs, tačiau tas jų atsargumas visai pagrįstas, mat Lietuvos bankuose įvairios paskolos gyventojams suteikiamos su 10-13 proc. metinėmis palūkanomis, tuo tarpu, Vakarų Europoje su 5-8 proc. metinėmis palūkanomis. O žinant, kad Lietuvoje didelis nedarbas ir labai nestabilūs darbo užmokesčiai visai nekeista, kad dauguma lietuvių nerizikuoja ir neima paskolų.

Lietuvos bankų atstovai nesutinka su tokias vertinimais. Jų teigimu, paskolos Lietuvoje pinga ir paskolų gavimo sąlygos vis gerėja, ypač tai pasakytina apie paskolas būstui. Esą dėl to besiskolinančių žmonių skaičius ėmė didėti, bet ne tiek, kiek tikėjosi bankai.

Lietuvos bankų atstovai teigia, kad skeptišką požiūrį į skolinimąsi lemia lietuvių konservatyvumas, taip pat ir liūdna patirtis.

Na, o kol mes svarstome kodėl mes tokie konservatyvūs, Estija išgyvena paskolų ėmimo bumą. Estijos centrinis bankas pareiškė, jog praėjusiais metais Estijos komercinių bankų išduodamų paskolų padaugėjo 30 proc.

Lietuvoje vyksta priešingi procesai - Pagrindinių šalies komercinių bankų paskolų portfelis mažėja ir sudaro 5 mlrd. 341 mln. Lt. Nors Estijoje gyventojų kone trigubai mažiau nei Lietuvoje, Estijos bankų paskolų portfelis pustrečio milijardo litų didesnis nei Lietuvos. Latvijos bankų paskolų portfelis taip pat didesnis nei Lietuvos bankų.