aA
Dviejų didžiausių Makedonijos albanų partijų vadovybė sutiko su tarptautinės bendruomenės taikos planu. Tai Europos Sąjungos (ES) specialusis pasiuntinys Fransua Leotaras pareiškė pirmadienį po naujų derybų Skopjėje su makedonų ir albanų politikais.
Makedonija
Derybas jis įvertino kaip "labai konstruktyvias" bei sakė tikįs, kad jos bus tęsiamos, o ekspertai visus žodinius susitarimus dabar užfiksuos popieriuje.

Prieš tai Skopjėje buvo skelbiama, jog albanų vadovai atmetė ES ir Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) taikos planą. Tarp šio plano ir ankstesnių siūlymų nėra jokių "esminių skirtumų", pasak žiniasklaidos, tvirtino Demokratinės pažangos partijos pirmininkas Imeras Imeris (Imer Imeri).

Pirmadienį vykusiame keturių didžiųjų makedonų ir albanų partijų vadovų susitikime dalyvavo ir Makedonijos prezidentas Borisas Traikovskis bei JAV specialusis pasiuntinys Makedonijoje Džeimsas Pardju (James Pardew).

Tuo tarpu albanų maištininkų pajėgos pirmadienį apkaltino Makedonijos Vyriausybę šalies šiaurės vakaruose pažeidus paliaubas. Vyriausybinės pajėgos prie Tetovo šturmavo maištininkų pozicijas ir nukovė vieną Nacionalinės išsivadavimo armijos (UCK) kovotoją, sakė vienas iš armijos vadų.

Albanų maištininkai vėl pakartojo, kad Makedonijos valdžia nesistengia išspręsti konflikto taikiomis priemonėmis bei dar kartą pareikalavo leisti dalyvauti politinėse derybose. Kol UCK nepripažįstama kaip svarbus taikos proceso partneris, tol pažangos nebus, tvirtino kovotojų atstovai.

Netvirtos paliaubos regione įsigaliojo praėjusį penktadienį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.