aA
Praėjus trims paroms po traukinio avarijos Kauno rajone, Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Gintaras Jasaitis teigia, jog nėra " faktinių duomenų", kad tai buvo diversija. Tai jis sakė po pirmadienį Kaune surengto įvykį tiriančių pareigūnų pasitarimo.
Geležinkelis
Praėjusį penktadienį, per Valstybės dieną, įvykdytą nusikaltimą tiria speciali prokuratūros, policijos ir Valstybės saugumo departamento pareigūnų grupė. Iškelta baudžiamoji byla dėl tyčinio geležinkelio sugadinimo.

"Ar tai buvo diversija, ar kas kita, paaiškės ištyrus nusikaltimą", - pirmadienį sakė nusikaltimo tyrimo grupės darbą koordinuojantis prokuroras G.Jasaitis. Pasak jo teigimu, savaitgalį buvo apklausti liudininkai, atliktos kelios kratos, jos bus ir toliau atliekamos.

Apie kratų rezultatus pareigūnai kol kas nepasakoja, tačiau teigia, kad "yra šiokių tokių radinių, reikia laukti ekspertų išvadų". Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras nei nepaneigė nei patvirtino informacijos, kad viena krata atlikta krašto apsaugos savanorio namuose.

Taip pat specialias išvadas turi pateikti ir geležinkelininkai. Teisėsaugininkus domina, ar panašiomis aplinkybėmis negalėjo nutikti skaudesnės nelaimės. Prokuroras G.Jasaitis mano, kad geležinkelio sugadinimas yra "žinančių geležinkelio specifiką, ypatumus žmonių darbas".

Paklaustas, ar tai galima sieti su metalų vagystėmis, prokuroras G.Jasaitis sakė, "kad vargiai, nes galima tam pasirinkti ne tokią judrią atšaką". Nusikaltimo versijos tardymo sumetimais neskelbiamos.

Ankstyvą penktadienio rytą Kauno rajone šalia Palemono geležinkelio stoties nuo išardytų bėgių nuvažiavo paskutinis keleivinio traukinio Ryga-Vilnius vagonas, tačiau žmonės nenukentėjo.

Vienoje geležinkelio bėgių pusėje buvo išsukta apie 30 varžtų. Bėgių varžtus galima išsukti tik turint specialius įrankius ir nemažai fizinės jėgos. Teisėsaugininkai iškėlė baudžiamąją bylą dėl tyčinio geležinkelio sugadinimo. Už tai numatyta iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Neatmetama galimybė, kad diversijos taikiniu galėjo būti nusižiūrėtas apie penktą valandą ryto pro Kauną pravažiuojantis traukinys Maskva - Kaliningradas.

Šio maršruto traukiniai dažnai važiuoja be tikslaus grafiko, todėl diversantai galėjo ir nežinoti, kada traukinys važiuos kuriame ruože. Traukinių Maskva-Kaliningradas sąstatai yra ilgesni, todėl diversijos pasekmės būtų buvusios žymiai skaudesnės.

Pirmadienį bendrovė "Lietuvos geležinkeliai" pareiškė pasipiktinimą piktavalių veiksmais, kurie "galėjo Valstybės dienos šventę paversti gedulo diena".

"Kas jie bebūtų ir kokiais motyvais besivadovautų, geležinkelininkams tai kelia pasipiktinimą ir pasibjaurėjimą, jų veiksmai pavojingi kiekvieno Lietuvos žmogaus, mūsų vaikų, artimųjų sveikatai ir gyvybei", - sakome bendrovės pareiškime.

Jame taip pat prašoma pranešti bet kokią informaciją, susijusią su geležinkelių eismo saugumu telefonais: 693305 darbo metu ir 693330 - visą parą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.