aA
Rusijos strateginių vertinimų instituto direktorius Sergejus Oznobiščevas interviu laikraščiui "Ruskaja gazeta" pareiškė, kad Latvijos, Lietuvos ir Estijos įstojimas į NATO gali sukelti Rusijai "didžiulę užsienio politikos krizę".
"Rusijai, ypač atsižvelgiant į gana konstruktyvų jos bendradarbiavimą su Vakarų Europa, Baltijos valstybių įstojimas į Šiaurės Atlanto aljansą gali sukelti didžiulę užsienio politikos krizę - gali smarkiai pablogėti jos santykiai su Vakarų šalimis ir gali tekti jai iš naujo įvertinti daugelį politinių bei ekonominių nuostatų", - mano S.Oznobiščevas.

Politologo nuomone, "nuo Rusijos ir Baltijos šalių tarpusavio santykių būklės priklausys tolesnis jų bendradarbiavimas su Vakarais".

"Jeigu Šiaurės Atlanto aljansas priims į savo nares Baltijos šalis, smarkiai pablogės Rusijos santykiai su Vakarais. Drauge jeigu bus nesureguliuoti santykiai su Rusija, Baltijos valstybės negalės būti priimtos į Europos institucijas", - pažymi S.Oznobiščevas.

Jis mano, jog Baltijos šalys negaus siekiamų NATO saugumo garantijų.

Paradoksas, kurį pažymi žinomi Rusijos politologai, yra tai, kad eidamos keliu į NATO, Baltijos valstybės negaus didesnio saugumo, kurio jos siekia. Drauge joms iškils papildomų sunkumų - pablogės santykiai saugumo srityje su kaimynine Rusija", - įsitikinęs Rusijos instituto direktorius, - "o mes tiesiog negalėsime nesiimti atsakomųjų priemonių".

Analitiko nuomone, "nepriklausomai nuo to, teigiamai ar neigiamai mes vertiname NATO, šios organizacijos plėtros tikslas - sukurti kažkokią savaime besiplečiančią visoje Europoje karinio saugumo užtikrinimo struktūrą".

"Jeigu yra taip, Rusija kaip Europos bendrijos narė turi lygiai su kitomis dalyvauti šioje sistemoje. Tačiau tai nenumatyta nei dabar, nei tolimoje ateityje", - pažymi S.Oznobiščevas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.