aA
Sekmadienį vakare Mažeikių užkardos pasieniečiai vizualiai pastebėjo į Lietuvos teritoriją iš Latvijos įskridusį lėktuvą. Nedidelis sportinio tipo lėktuvas, kurio skiriamųjų ženklų Lietuvos pasieniečiai neįžiūrėjo, netrukus grįžo į Latviją.
Wing
Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pranešimo, sekmadienį, 19 valandą 2 minutės, VSAT Šiaulių rinktinės Buknaičių pasienio kontrolės punkte (PKP) budintys pasieniečiai pastebėjo, kad už 300 metrų nuo punkto teritorijos Lietuvos valstybės sieną maždaug 150 metrų aukštyje kirto nedidelis, manoma, sportinis pilkos spalvos lėktuvas.

Orlaivis nuskrido Mažeikių rajono Laižuvos kaimo link. Po 8 minučių Laižuvos supaprastintame PKP budėję pasieniečiai pranešė, kad išskridęs apie 10 metrų į Lietuvos teritorijos gilumą minėtas lėktuvas palei valstybės sieną nuskrido Akmenės rajono link.

Dar po 13 minučių Šiaulių rinktinės Joniškio užkardos Žagarės supaprastinto PKP pasieniečiai pranešė, kad neatpažintas lėktuvas maždaug puskilometrio aukštyje skrenda Latvijos teritorijoje. Apie įvykį pranešta Karinių oro pajėgų (KOP) skrydžių valdymo tarnybai bei Latvijos sienos apsaugos tarnybos Liepojos ir Jelgavos valdyboms.

KOP vadas pulkininkas Edvardas Mažeikis sakė BNS, kad, pirminiais duomenimis, Lietuvos oro erdvę pažeidė lėktuvas "An 2". KOP duomenimis, po pažeidimo lėktuvas nutūpė Rygoje. KOP sudarė komisiją incidentui ištirti, kuri tyrimo medžiagą ir išvadas pateiks Užsienio reikalų ministerijai.

URM Informacijos ir kultūros departamento direktorius Petras Zapolskas sakė BNS, kad pagal 1997 metų Vyriausybės nutarimą, ministerija, turinti priimti sprendimą dėl įvykio, dabar laukia išvadų ir rekomendacijų. Pasak P. Zapolsko, tarptautinėje praktikoje panašiais atvejais apsiribojama diplomatinio poveikio priemonėmis.

KOP vado teigimu, netrukus oro erdvės pažeidėjų identifikavimas palengvės, nes dar liepą pradės budėti lėktuvas, galėsiantis pasivyti ir atpažinti pažeidėjus. Latvijos karinių oro pajėgų atstovas spaudai Uldis Davidovas pranešė, kad oro erdvę pažeidęs lėktuvas nepriklauso Latvijos KOP.

Tuo tarpu Latvijos URM atstovai teigė, kad ministerija dar nėra oficialiai informuota apie incidentą. Šiemet tai trečias oro erdvės pažeidimas. Iki šiol vienas oro erdvės pažeidimas šiemet buvo užfiksuotas pajūryje iš Latvijos pusės ir vienas - pasienyje su Baltarusija iš Lietuvos pusės.

Pernai per tą patį laikotarpį buvo užfiksuoti taip pat trys tokie pažeidimai. Pagal įstatymus VSAT valstybės sieną saugo sausumoje, jūroje, Kuršių mariose ir pasienio vidaus vandenyse. Už oro erdvės apsaugą atsakingos Karinės oro pajėgos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.