aA
Dar viena dėl sveikatos galvą pametusių Vakarų mada - vanduo. Net ne mada, bet neginčijamas dėsnis: per dieną reikia išgerti ne mažiau kaip tas, 2 l vandens, ir tuomet bus nebaisios visos ligos.
Vanduo
Europa ir Amerika skrupulingai skaičiuoja kiekvieną išgertą stiklinę, kaip kad anksčiau skaičiuodavo kalorijas, o mes iš jų tyliai šaipomės. Ar mes teisūs? Ar reikia plempti tuos litrus vandens nepriklausomai nuo to, nori ar nenori?

Kiek reikia gerti

Atsakymas į klausimą "Gerti ar negerti?" - vienareikšmis: gerti! Reikiamą akimirką apie tai signalizuos pats organizmas. Normalūs inkstai išskirs tik litrą skysčių per parą, jei organizmui jų trūksta, iki 20 litrų - jei jo per daug.

Troškulys - patikimas skysčio poreikio indikatorius, bet jis turi vieną trūkumą - dirba lėtai. Kai norisi gerti, organizmas jau būna netekęs daug skysčių, ir net atsigėrus dar kurį laiką jaučiami dehidratacijos požymiai: sutrinka dėmesys, atsiranda irzlumas, nuovargis, net galvos skausmas. Sportuojant organizmas netenka skysčių, o jei dar ir oras šiltas, drėgnas, kas valandą su prakaitu prarasite daugiau kaip litrą vandens. Taigi prieš treniruotę išgerkite jo pusę stiklinės ir maždaug kas pusvalandį pakartokite šią procedūrą.

Karštomis dienomis viskas aišku. Bet ar žinote, kad esant šaltam ir sausam orui taip pat reikia gerti daugiau nei paprastai? Skirtumas tik tas, kad šiuo atveju vandens netenkate ne per odą, o per plaučius (pamenate, kaip šaltą dieną iš burnos veržiasi garai kamuoliais?)

Skystas vaistas

Na , o jei susirgote, - gerkite, gerkite, gerkite. Net jeigu nenorite. Ir geriausia - paprastą vandenį. Peršalę ar susirgę gripu gerkite kuo daugiau šiltų gėrimų. Dar svarbiau daug gerti sergant diarėja arba, paprasčiau tariant, viduriuojant. Ligonis turi atkurti ne tik prarastų skysčių, bet ir mineralų bei cukraus atsargas.

Galite pasigaminti ir gydomąjį gėrimą: paprasto ar gazuoto vandens stiklinėje ištirpinkite ketvirtadalį šaukštelio sodos. Kitas variantas: stiklinėje vaisių sulčių išmaišykite pusę šaukštelio medaus ar cukraus ir druskos žiupsnelį. Gal ir nelabai skanu, bet naudinga.

Žmonėms, kurių inkstuose susidaro akmenys, medikai pataria išgerti mažiausiai 2,5 litro vandens per parą.

Vyrai privalo gerti

Vanduo ne tik gydo kaip neseniai nustatė Amerikos mokslininkai, jis sugeba užkirsti kelią ligoms, net tokioms rimtoms, kaip akmenligė ir šlapimo pūslės vėžys. Šie negalavimai laikomi "vyriškais": pagal statistiką trys iš keturių susirgusiųjų - būtent "jie". Medikai padarė išvadą, jog taip yra todėl, kad vyrai per mažai geria.

Šis tvirtinimas gal kam ir sukels šypseną, bet taip yra. Iš pirmo žvilgsnio vyrai geria daugiau. Per dieną vidutinis statistinis vyras išgeria maždaug 0,5 l daugiau skysčių nei moteris, tačiau jis ir praranda net 0,7 l daugiau, taigi jo vandens balansas neigiamas.

Išvada aiški: vyrai turi gerti kuo daugiau. Amerikos gydytojai, ištyrę daugiau kaip 50 tūkst. žmonių, nustatė, kad vyrų, kurie vidutiniškai per parą išgerdavo daugiau kaip pustrečio litro vandens, rizika susirgti šlapimo pūslės vėžiu buvo perpus mažesnė nei tų, kurie pasitenkindavo litru skysčių. Šios ligos profilaktikai naudingi bet kokie skysčiai, ypač vanduo, bet sergant akmenlige kava, arbata, vynas ar alus net geriau už vandenį.

Dėmesio: obuolių ir greipfrutų sultys didina akmenų susidarymo inkstuose riziką.

Deguto šaukštas

Ar bet kokį vandenį galima gerti? Dar prieš 20 metų ramiausiai gerdavome iš čiaupo bėgantį vandenį, o šiandien daugelis jau baidosi ir virinto, geriau perka jį buteliais. Daugeliu atvejų tai pateisinama: neretai vandentiekio vanduo būna netinkamas gerti. Bet paprasčiau ir pigiau nusipirkti buitinį filtrą.

Kita vandentiekio vandens bėda - chloro prieskonis. Beje, šis trūkumas lengvai pašalinamas: pakanka palikti atidengtą puodą su vandeniu kelioms valandoms arba tiesiog jį užvirinti ir nemalonus skonis dings.

Jau kalbėjome, kad gerti per mažai - žalinga, o ar galima gerti per daug? Iš esmės galima, sveiki inkstai geba perfiltruoti iki 20 l skysčių per parą.

Bet sergant tam tikromis ligomis gerti pernelyg daug tiesiog kenksminga. Vanduo gali pakenkti ir tiems, kurie neprotingai rūpinasi savo išvaizda: neretai norinčios sublogti moterys maistą pakeičia vandeniu, kad nejaustų alkio, bet tikslo taip ir nepasiekia - skysčio sąskaita numesti kilogramai taip pat greitai susigrąžinami. Negana to, joms dar gresia vandens intoksikacija bei psichikos sutrikimai.