aA
Katedros aikštė – paukščių žudynių vieta. Žudomų paukščių klyksmas perskrodžia kiekvieno vėlyvo vakaro, ypač sekmadienio, tylą. Praeiviai dairosi į Arkikatedros kolonas ir skulptūras, iš kur sklinda klaikus sparnuočių klyksmas, tačiau ore jokių grumtynių nematyti.
Birds
Miesto paukščiams pavojaus signalas siunčiamas nuo Arkikatedros stogo – iš po Šv.Elenos kojų. Sparnuočių baidymo aparatas saugo šventuosius – Šv.Kazimierą, Šv.Eleną bei Šv.Stanislovą, kad jie nebūtų apdergti, bet iš tuštėjus miestui labiau šiurpina vilniečius ir užsieniečius nei paukščius.

Miesto ornitologai mano, kad patikimiausia priemonė, kuri apsaugotų skulptūras nuo paukščių išmatų, - lizdų naikinimas. Tuomet miestiečiams nebetektų klausytis kraupaus vanago klyksmo.

Vanago klyksmo katedros aikštėje visai nebijo kregždės. Jos šį pavasarį Arkikatedros pastogėje pridrėbė keliolika lizdų.

“Paukščiai priprato prie dirbtinio vanago klyksmo ir nebebijo šio pavojaus”, - pastebėjo Arkikatedros zakristijonas Alfonsas Makačinas.

“Viso pasaulio miestuose yra paukščių taršos problema. Tačiau yra ir racionalių būdų, kaip su ja susidoroti. Mūsų sostinėje situacija liūdna. Tam reikia tyrimų, tačiau niekas jiems neturi pinigų. Jokios paukščių baidymo priemonės ar šaudymas nepadeda”, - sakė Ekologijos instituto paukščių ekologijos laboratorijos vedėjas Mečislovas Žalakevičius.

"Sostinė"