aA
Artimųjų Rytų susitikimas Kemp Deivide, skirtas išspręsti 52 metus trunkantį Izraelio ir palestiniečių konfliktą, trečiadienį vos nenutrūko, bet ketvirtadienį vėl tęsiamas.
Baltieji rūmai vėlai trečiadienį pranešė, kad Kemp Deivido susitikimas baigėsi nesėkme, bet po vidurnakčio JAV prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas) paskelbė, kad Izraelio premjeras Ehudas Barakas ir palestiniečių prezidentas Yasseras Arafatas (Jasiras Arafatas) sutarė likti Kemp Deivide ir toliau derėtis. B. Clintonas tuo tarpu trims dienoms išvyks į Didžiojo aštuoneto (G-8) susitikimą Okinavoje Japonijoje.

"Mes visi galvojome, kad (derybos) nutrūko, bet vėliau supratome, kad niekas nenori nuleisti rankų", spaudos konferencijoje po vidurnakčio (6 val. Lietuvos laiku) sakė išvargęs prezidentas. Jis apibūdino 9 dienas permainingų derybų, kurios vos nežlugo dėl ginčijamo Jeruzalės statuso.

B. Clintonas, kuris visokeriopai - ir savo autoritetu ir iškalba - siekė padėti šalims susitarti, sakė, kad abiejų pusių deryboms kol kas tarpininkaus JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright (Madlena Olbrait). Grįžęs iš Japonijos, JAV prezidentas įvertins derybų pažangą.

"Nesutarimai tebėra esminiai, tačiau padaryta pažanga ir mes turime būti pasirengę dar kiek pasistengti. Nėra abejonių, kad mūsų laukia sunkus uždavinys. Tai labai, labai sunku", sakė B. Clintonas.

"Po intensyvių konsultacijų (trečiadienį) vakare abi pusės sutarė likti Kemp Deivide, kol būsiu Okinavoje (Japonijoje)", pridūrė jis.

Trečiadienį prieš vidurnaktį (5 val. ketvirtadienį Lietuvos laiku) Baltųjų rūmų atstovas spaudai Joe Lockhartas (Džo Lokhartas) žurnalistams prie Kemp Deivido rezidencijos vartų buvo sakęs, kad susitikimas baigėsi nesėkme.

Tačiau po kokios valandos sužinota apie palestiniečių, o kiek vėliau - ir apie izraeliečių sprendimą tęsti derybas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.