aA
Rusijos ir Baltarusijos teisėsaugininkai gavo Lietuvos Generalinės prokuratūros išsiųstus teisinės pagalbos prašymus dėl 1990-1991 metų įtariamųjų perversmininkų bylos, tačiau nėra požymių, kad tai padėtų priartinti teisingumą.
Birželio pabaigoje Generalinė prokuratūra kreipėsi teisinės pagalbos į Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos generalinius prokurorus, prašydama nustatyti gyvenamąsias vietas ir įteikti šaukimus kaltinamiesiems byloje dėl sąmokslo, siekiant užgrobti valdžią Lietuvoje 1990-1991 metais.

Prašoma perduoti įtariamiesiems kvietimus "atvykti į Lietuvos Generalinę prokuratūrą kaltinimų jiems pareiškimui".

Generalinis prokuroras Kazys Pėdnyčia paprašė Užsienio reikalų ministeriją diplomatiniu paštu perduoti adresatams šiuos dokumentus bei tarpininkauti, kad teisinės pagalbos prašymai kuo greičiau būtų įvykdyti, pranešė prokuratūros atstovas spaudai.

Kaip BNS trečiadienį sakė Lietuvos URM Konsulinio skyriaus direktorius Artūras Žurauskas, šią savaitę atėjo oficialus Rusijos Generalinės prokuratūros patvirtinimą, jog gautas Lietuvos teisinės pagalbos prašymas.

Lietuvos ambasadoriai Baltarusijoje ir Ukrainoje taip pat įteikė Lietuvos teisėsaugininkų prašymus, tačiau oficialių atsakymų iš Minsko ir Kijevo negauta.

Tuo tarpu Rusijoje veikiančios agentūros "Agenstvo vojennych novostei" (AVN) pranešimu, Baltarusijos generalinio prokuroro pavaduotojas Aleksejus Dovbyšas patvirtino gavęs Lietuvos teisėsaugininkų raštą.

A. Dovbyšo teigimu, Lietuvos prašymas vargu ar bus patenkintas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.