aA
Dabar AT-AS pirmininko teisė į pensiją įstatymu yra prilyginta Seimo pirmininko teisei.

J. Razmos pasiūlyta pataisa iš esmės nenumato jokių materialinių privilegijų V. Landsbergiui.

Anot J. Razmos pasirašyto aiškinamojo rašto, pagal Laikinąjį pagrindinį įstatymą, t.y. laikinąją Konstituciją, AT-AS pirmininkas vykdė ne tik parlamentinio darbo organizavimo funkcijas, bet ir pasirašydavo įstatymus ir iš esmės įgyvendino valstybės vadovo įgaliojimus.

Be to, parlamento vadovas vedė derybas ir pasirašė tarptautines sutartis, teikė pranešimus apie šalies padėtį ir svarbiais vidaus bei užsienio politikos klausimais, teikė kandidatus į ministro pirmininko ir kitas svarbiausias valstybės pareigas, atliko daug kitų valstybės vadovui būdingų funkcijų.

Anot J. Razmos, galima tvirtinti, kad AT-AS pirmininko konstitucinis statusas buvo visiškai artimas ir beveik tapatus prezidento statusui pagal 1922 metų Konstituciją.

Šią savaitę Vyriausybė pritarė įstatymo projektui, kuriuo nustatomos socialinės garantijos ir aprūpinimas Aukščiausios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininkui V. Landsbergiui.

Įstatymo projekte siūloma V. Landsbergiui iki gyvos galvos paskirti tokias pačias socialines garantijas bei aprūpinimą, kaip ir prezidentui.

Vyriausybės aprobuotame įstatymo projekte numatyta, kad išėjusiam iš valstybės tarnybos V. Landsbergiui, kaip ir prezidentui, kas mėnesį būtų mokama pusės prezidento atlyginimo dydžio pensija.

Jam taip pat būtų suteikiama poilsiavietė su aptarnavimu, apsauga ir transportas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.