aA
Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Aleksandras Čiujevas teigia nesąs užtikrintas, kad rudenį Rusijos parlamentas ratifikuos sienos sutartį su Lietuva.
Vilniuje su privačiu vizitu viešintis Rusijos parlamentaras teigė, kad Dūmos rudens sesijoje bus teikiamos ratifikuoti su Lietuva pasirašytos sutartys dėl valstybės sienos, investicijų apsaugos ir dvigubo apmokestinimo išvengimo.

Pasak A. Čiujevo, investicijų apsaugos ir dvigubo apmokestinimo sutartys tikriausiai bus ratifikuotos, tačiau jis nėra tuo įsitikinęs dėl Rusijos Federacijos ir Lietuvos Respublikos valstybės sienos delimitavimo bei kontinentinio šelfo ir ekonominės erdvės Baltijos jūroje atskyrimo sutarčių.

Jos pasirašytos 1997 metais tuometinių Lietuvos ir Rusijos vadovų Algirdo Brazausko ir Boriso Jelcino bei 1999 metų rudenį ratifikuotos Lietuvos Seime.

Paprašytas pakomentuoti, kokios gali būti neratifikavimo priežastys, A. Čiujevas teigė, jog taip galėtų atsitikti dėl pastarųjų įvykių dvišaliuose Lietuvos ir Rusijos santykiuose, pelniusių neigiamą įvertinimą Rusijoje.

"Rinkimų kampanija yra rinkimų kampanija, o tarpvalstybiniai santykiai kuriami ilgam", sakė A. Čiujevas.

Jo teigimu, daug ką galėtų nulemti ir Lietuvos pozicija, Lietuvos Seimo žingsnis, kuris galėtų būtų įvertintas "kitaip", pavyzdžiui, "kelių asmenų likimo pakeitimas".

Ą. Čiujevas sakė nekomentuosiąs, kokie gali būti tie žingsniai, nes nenorįs įsivelti į rinkimų kampaniją Lietuvoje.

Jis vadovauja Valstybės Dūmos parlamentinių santykių su Lietuva grupei. Šios grupės vizitas į Vilnių praėjusį mėnesį demonstratyviai atidėtas dėl Seime priimto prieštaringai vertinamo įstatymo, įpareigojančio Lietuvos Vyriausybę siekti SSRS okupacijos žalos atlyginimo.

Paklaustas, ar jis turėjo galvoje Lietuvoje nuteistus 1991 m. sausio 13 d. perversmininkus Mykolą Burokevičių ir Juozą Jermalavičių, A. Čiujevas diplomatiškai išvengė atsakymo, retoriškai klausdamas, kiek kartų krikščionims derėtų atleisti, ypač, kai kalbama apie žmones, kurių likimas rūpi kitai valstybei ir jos tautai.

A. Čiujevas yra krikščionis demokratas, tačiau Valstybės Dūmoje dalyvauja prezidentą Vladimirą Putiną remiančios "Jedinstvo" frakcijos veikloje.

Paklaustas, ar jis ir jo vadovaujama grupė dės papildomų pastangų, kad būtų ratifikuota sienos su Lietuva sutartis, A. Čiujevas atsakė "įtikinėsiąs".

"Tai, kad aš čia - tai irgi veiksmas", sakė A. Čiujevas.

Jis pabrėžė, kad skirtingai santykių su Latviją, "kur yra problemų, už kurias atsakinga Latvija", Rusijos santykiai su Lietuva bus grindžiami draugiškumu ir savitarpiu supratimu.

Jis pabrėžė nematąs agresyvumo savo šalies politikoje Baltijos valstybių atžvilgiu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.