aA
"Microsoft" bando ištaisyti saugumo skylę "Excel 2000" programinėje įrangoje, kurios pagalba galima įsilaužti į kompiuterį apeinant saugumo sistemas.
Saugumo skylę atrado Bulgarijos "klaidų medžiotojas" Georgijus Guninskis. Jis pademonstravo, jog norint įsibrauti į kompiuterį pakanka dviejų žingsnių. Pirma, reikia įterpti piktavališką programinį kodą į DLL arba bet kokią kitą bylą, pasiekiamą vietiniu tinklu. Po to "aukai" telieka atidaryti "Excel" bylą su įdiegtu kitu programiniu kodu.

Pirmąjį žingsnį tik palengvina įvairios saugumo spragos, kurios leidžia įsilaužėliui įkelti bylas į vartotojo kompiuterį. Taip pat modifikuota "DLL" formato byla gali būti pasiekta per internetą, jei kompiuteris ar tinklas neapsaugotas "ugnies siena" ("firewall").

Ši klaida paverčia niekais visas apsaugos sistemas. Nebereikia rašyti kenkėjiškų programėlių "Visual Basic" kalba, kadangi sistema apie jas praneša iš anksto kaip potencialiai pavojingas bylas. Daugelis interneto naršyklių atidaro "Microsoft Office" bylas dažniausiai be jokių įspėjimų.

Tau jau antroji naujo programų rinkinio "Microsoft Office 2000" saugumo "skylė", pastebėta G.Guninskio.

Praeitą mėnesį jis pademonstravo jog programinė įranga, parduodama kartu su "Excel" ir "PowerPoint" leidžia interneto tinklalapiui užsaugoti bylas bet kurioje kompiuterio vietoje, įskaitant ir "automatinio paleidimo" ("start-up") katalogą.

Ši klaida įgalina įsilaužėlį įrašyti saugumo sistemas atjungiančią programą į užsikrovimo metu paleidžiamų bylų katalogą ir "aukos" kompiuteris pereina jo žinion.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.