aA
Higienistai, norint išvengti susirgimų ūmiomis žarnyno ligomis, vasarą pataria vartoti tik virintą pieną ir jo produktus.
Pasak užkrečiamųjų ligų profilaktikos specialistų, šiltuoju metų laiku, ypač liepos ir rugpjūčio mėnesiais, dvigubai padidėja susirgimų ūmiomis žarnyno infekcijomis, kurių priežastis - termiškai neapdorotas pienas ir jo produktai.

Lietuvos higienistų ir epidemiologų sąjungos pirmininkas Stanislovas Tarbūnas teigia, kad vartojant termiškai neapdorotą pieną įmanoma užsikrėsti ūmiomis žarnyno infekcijomis: vidurių šiltine, dizenterija, salmonelioze, kampilobakterioze, ešerichijozėmis, listerioze, jersinioze bei kitomis maisto toksinėmis mikrobinės ir virusinės kilmės infekcijomis.

Šių ligų užkratas į pieną gali patekti iš sergančio gyvulio arba žmogaus.

Ūmių žarnyno infekcijų požymiai yra pilvo skausmai, viduriavimas, pykinimas, vėmimas, galvos skausmai, karščiavimas ir bendra organizmo intoksikacija.

Paprastai šios ligos prasideda ūmiai, inkubacinis laikas, priklausomai nuo ligos, gali trukti nuo kelių valandų iki poros savaičių.

Listeriozė itin pavojinga kūdikio besilaukiančioms moterims, dėl jos gali įvykti persileidimas.

Pasak S. Tarbūno, patikimiausias būdas išvengti per pieną ir jo produktus plintančių ūmių žarnyno infekcijų yra pieno virinimas. Pramoniniu būdu pieną galima apdoroti pasterizuojant ir sterilizuojant aukštoje temperatūroje.

Pasterizuojant sunaikinamos ne visos bakterijos. Kadangi ne visoms bakterijoms sunaikinti reikalinga ta pati temperatūra, temperatūros režimas parenkamas atsižvelgiant į atspariausias, pavyzdžiui, tuberkuliozės, bakterijas. Sterilizuojant, kai pienas kaitinamas aukštesnėje nei 100 laipsnių temperatūroje, sunaikinamos visos jame esančios bakterijos.

Gydytojai higienistai perspėja jokiu būdu negerti patiems ir neduoti vaikams nevirinto naminio šviežiai pamelžto, taip pat turgavietėse ir iš ūkininkų pirkto pieno.

Dažnai ūmiomis žarnyno infekcijomis susergama valgant ir tinkamai neapdorotą varškę.

Turguje pirktą varškę gydytojai higienistai rekomenduoja naudoti gaminant virtinukus, įdarus, sviestą naudoti padažams ir panašiai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.