aA
Rusijos teisės ekspertai tvirtina, kad reikalavimai sugrąžinti Latvijai, Lietuvai ir Estijai jų ambasadų pastatus Prancūzijoje ir Italijoje neturi juridinio pagrindo.
Ketvirtadienį laikraštyje "Nezavisimaja gazeta" paskelbtas Rusijos juristų pareiškimas, kuriame Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėja (ETPA) rekomendacija dėl ambasadų pastatų grąžinimo Baltijos šalis vadinama "blogai argumentuota", nes ji grindžiama teze, kad Sovietų Sąjunga okupavo šias valstybes.

1997 metais ETPA priėmė pareiškimą, kuriuo paragino Rusiją spręsti pastatų grąžinimo klausimą. Šį ketvirtadienį šį klausimą svarsto ET užsienio reikalų ministrų komitetas.

"Argumentai ir išvados, išdėstyti ET pareiškime, pagrįsti teiginiu, kad Sovietų Sąjunga 1940 metais okupavo ir aneksavo Baltijos valstybes. Todėl šis dokumentas yra šališko pobūdžio", tvirtina Rusijos ekspertai.

Jų teigimu, Rusija iš principo negali sutikti su teze, kad SSSR jėga užgrobė minėtas valstybes, taip pat su šiuo teiginiu pagrįstomis (ETPA juridinių klausimų ir žmogaus teisių) komisijos išvadomis bei rekomendacijomis.

Teisės ekspertų nuomone, juridiškai svarbi aplinkybė, kuria Baltijos šalys gali remtis, kalbėdamos apie keturių ambasadų pastatų grąžinimą, yra ta, kad Kadastro knygose nėra kai kurių įrašų apie pastatų nuosavybės perėjimą SSSR žinion.

Tačiau, ekspertų nuomone, ši aplinkybė pagal tarptautines normas nėra pakankamas pagrindas besąlygiškai grąžinti nurodytus pastatus.

Kaip žinia, įstodama į ET, Rusija įsipareigojo spręsti "visus klausimus, susijusius su nuosavybės grąžinimo reikalavimais, kuriuos pateikė ET priklausančios valstybės".

ETPA pažymi, kad "juridiniu požiūriu keturi buvusių Lietuvos, Latvijos ir Estijos ambasadų pastatai Paryžiuje ir Romoje tebėra minėtų valstybių nuosavybė".

Europos parlamento narių nuomone, "ambasados turi būti sugrąžintos jų savininkėms".

Prieškario Lietuvos ambasadas Romoje ir Paryžiuje po Lietuvos okupacijos perėmė sovietai ir dabar jose yra įsikūrę Rusijos diplomatai ir Rusijos naujienų agentūra.

Šiais metais Lietuvos ir Rusijos derybininkai nutarė, kad pastatų Romoje ir Paryžiuje klausimą spręs po to, kai bus sutarta dėl abiejų valstybių ambasadų Vilniuje ir Maskvoje įsikūrimo sąlygų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.